Hlavní obsah

Dětenice nejsou jen oblíbené dobové hodování pod kostrou oběšence

Novinky, Petr Hejna

Při vyslovení pojmu Dětenice se většině populace vybaví souvislost s vyhlášenou středověkou krčmou, pivovarem a rytířskými turnaji. Nečekanou krásu však nabídne přilehlý zámek, který jako bájný Fénix povstal z trosek a od 1. ledna roku 2000 je přístupný veřejnosti.

Foto: Petr Hejna

zámek

Článek

Nakolik mohlo být skutkem, že za název obec vděčí legendě, podle níž zde kníže Oldřich při toulkách krajem nalezl dva osiřelé chlapce, pro jejichž záchranu ponechal v místě část svých lidí, je věc nedoložená.

Ovšem více je možno dohledat ohledně gotické tvrze, později v 16. století panem Křineckým z Ronova renesančně přestavěné. V době baroka pak byla majetkem Jana Kristiána, hraběte Clam-Gallas, a odtud byl již jen krok k dnešnímu vzhledu zámku danou přestavbou z let 1762 – 1765, kdy byl majitelem velkoobchodník z Prahy Jakub Wimmer. Následné držení rytíři maltézského kříže zásadní stavební úpravy z roku 1873 nepřineslo.

Éra znárodňování připravila o Dětenice posledního majitele Ing. Emanuela Řeháka, zámek později sloužil jako učiliště pro zahradníky, poté jako zvláštní škola, zrušená roku 1991. Již tak adekvátně zdevastovaný objekt chátral jako opuštěný sedm let, aby roku 1998 zámek zakoupil současný majitel Pavel Ondráček. V neuvěřitelném horizontu dvou roků provedl rekonstrukci, aby v prvním dni nového tisíciletí umožnil prohlídky zámku.

Kdo dnes navštíví zámek Dětenice, již ve vstupní chodbě, plné sbírky zbraní Maltézských rytířů, neuvěří, že tento zámek po léta nevlastnil významný šlechtický rod a v časech státního držení nepatřil mezi udržované památkově chráněné objekty.

Z celé rekonstrukce je cítit mimořádný vkus a respekt k geniu loci místa, bohaté sbírky trofejí, originálů barokních obrazů, koberců, závěsů i nábytku svědčí a mimořádně poctivému záměru a jeho extrémně, bez vidiny brzkého návratu, finančně náročné realizaci. K vidění jsou restaurované renesanční fresky, stejně jako nové výmalby salonků, ladících s interiérem a působících dojmem odvěkosti. Pro děti jsou určeny sobotní prohlídky v doprovodu čarodějnice.

Dospělým je zase určena prohlídka pivovaru - toto muzeum je plně funkční a místní pivo, jehož ochutnávka je součástí exkurze, pak lze prolévat hrdlem při každodenním večerním středověkém programu v krčmě. Doby soubojů rytířů přibližují turnaje na venkovním prostranství. Stejně do detailů v duchu strohého středověku je zařízen rustikální hotel, kde nechybí dřevo, kožešiny, nebo sošky démonických bytostí.

Zámek obklopuje čtyřhektarová zahrada s několika sochami z období klasicizujícího baroka i stromy starými přes čtyři stovky let.

Ať již tedy zatoužíte po obhroublé mluvě personálu, svitu svící a vůni na ohni připravované krmě v krčmě, kde můžete sledovat rvačky o právo první noci se sličnou pannou, tanečnice křepčící na stolech, dotknout se fakírova hada…, či nechat se unášet bohatostí sbírek a hřejivou výzdobou stěn a stropů zámku, rozhodně najdete v Dětenicích to pravé.

Současná pohádkově krásná princezna není nějaké zahálčivé stvoření a podílí se na provozu zámku stejně poctivě, jako její otec, majitel „panství“. Podobná péče o záchranu historického objektu, shromažďování uměleckých předmětů pro budoucí generace, i možnost zaměstnání desítkám lidí, si zaslouží upřímný respekt. O tom, co vše současný majitel se zámkem, pivovarem a dalšími objekty udělal, je třeba přesvědčit se na vlastní oči.

Více o historii, otevírací době a akcích zámku ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám