Hlavní obsah

Detektivní Andersenovu noc zažili i žáci základní školy v Březině u Křtin

Novinky, Martin Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Březině u Křtin se letos uskutečnil první ročník Noci s Andersenem, kterého se účastnili žáci místní základní školy - na jednu noc se z nich stali detektivové, kteří pomáhali komisaři Vrťapkovi při hledání zmizelého pokladu.

Foto: Martin Habáň

Za žáky do Březiny přijel sám Hans Christian Andersen.

Článek

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. První ročník byl uspořádán již v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně, škola v Březině společně s obecní knihovnou a místním spolkem PRO Březinu se rozhodla začít s touto akcí letos i v této obci.

Žáci se začali scházet kolem sedmé večerní, rozloučili se s rodiči a během krátké chvíle dorazil i sám spisovatel Hans Christian Andersen, který celou noc uvedl, dětem v krátkosti řekl něco o sobě a poté již paní knihovnice představila téma letošní noci. Tím se stali detektivní příběhy komise Vrťapky.

Detektivní pátrání začíná…

Skřítci Březínci měli pro děti připraven poklad, ale ten se ztratil. A tak napsali psímu detektivu Vrťapkovi a jeho kamarádům žádost o pomoc s vyšetřováním. Vrťapka samozřejmě neodmítl a přijel, dětem rozdal průkazy detektivů a pátrání mohlo začít.

Mladí detektivové museli vyřešit labyrint cest do obce, v tajence najít budovy, ve které byla ukryta další indicie. Tam je také čekalo sladké překvapení - nádherný a hlavně výborný dort, který pro děti připravila místní šikovná maminka s dcerou.

Poté, co se dojedl dort, tak začalo další pátrání, které nakonec děti zavedlo až ke skládání puzzle. Nu a ten, kdo obrázek složil a poznal postavičku detektiva Vrťapky, mohl běžet k pokladnici, kde každého čekalo překvapení. Pro vítěze soutěže (dvě věkové kategorie) byly připraveny Vrťapkovy sebrané spisy s věnováním pro nejlepšího detektiva od autora knihy Petra Morkese.

Výtvarná dílna, ale také literární soutěž

Poté, co si mladí detektivové prohlédli získaný poklad a dostatečně si užili pocit z detektivního úspěchu, následovala výtvarná dílna. Úkolem bylo co nejlépe namalovat Vrťapku, jeho kamaráda Čendu či novinářku Hermínu.

Porota složená z knihovnice a zástupce spolku PRO Březinu měla velice těžký úkol, protože obrázky byly opravdu nádherné a těžkou soudit, který byl nejlepší. Protože porotě bylo líto přidělit jen první místo, rozhodli se její členové pro třetí až první místo. Výherci opět získali Vrťapkovy sebrané spisy, tentokráte s věnováním pro vítěze výtvarné dílny.

Po výtvarné dílně žáci zasedli do kruhu a jejich úkolem bylo představit svou nejoblíbenější knihu. K všeobecnému překvapení se toho žáci zhostili lépe než někteří moderátoři v televizi a knihy představili opravdu v tom nejlepším světle. Po demokratickém hlasování pak byly rozdány poslední knihy, tentokráte s věnováním za nejlepšího čtenáře.

A protože byl večer dlouhý a mladí detektivové již byli unavení, tak si připravili své spacáky, polštářky a plyšáky a uložili se k spánku. K usínání jim byly puštěny Andersenovy pohádky vyprávěné hercem Milošem Kopeckým. Ráno je pak čekala výborná koláčová snídaně a pak si již pro žáky přicházeli rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám