Hlavní obsah

Desítky dětských čtenářů se zaregistrovaly zdarma do knihovny ve Zlíně

Novinky, Michaela Mitáčková

Vánoční hra, čtení příběhů, malování, hry i tvořivá dílna. To vše i mnohem víc si užily děti během Dne pro dětskou knihu, který se v sobotu 30. listopadu konal v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Celý program se uskutečnil v 15. budově 14|15 Baťova institutu.

Foto: Michaela Mitáčková

Divadlo KUFR

Článek

Děti a rodiče využili také registraci do knihovny zdarma.  Součástí programu bylo také hodnocení a vyhlášení vítězů výtvarné soutěže Zvířátka v zimě.

Soutěž byla vyhlášena už na začátku listopadu a setkala se s velkým ohlasem. Děti z různých míst Zlínského kraje poslaly do soutěže 202 obrázků, sešlo se i několik kolektivních prací dětí z mateřské a základní školy a ze skautského oddílu. Vítěze vybrali sami návštěvníci Dne pro dětskou knihu. Ocenění si odnesli knihy, hračky, vitamíny a drobné dárky.

Během programu také rodiče využili možnost registrovat děti v knihovně zdarma. Kolem poledne knihovnice měly zapsáno 20 novým malých čtenářů a další zájemci přibývali. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně evidovala na konci loňského roku 14 tisíc čtenářů, z nichž 2474 bylo dětí do 15 let.

„Oproti obecným trendům počet dětských čtenářů v naší knihovně v posledních letech roste. Dlouhodobě se věnujeme podpoře dětského čtenářství, k oblíbeným a osvědčeným akcím patří například Čítárna u čerta s knihou, Čtení je dobrodružství a literární i výtvarné soutěže nebo Den pro dětskou knihu,“ upřesnila ředitelka knihovny Zdeňka Friedlová.

Knihovna také pořádá pravidelné pořady pro školy, v průběhu října a listopadu se jich uskutečnilo 90 a zúčastnilo se jich přes 2000 dětí. Od otevření knihovny v nově zrekonstruovaných prostorách, od 30. září letošního roku, bylo nově do knihovny zapsáno 272 dětí. Jen v oddělení pro děti bylo za toto období zaznamenáno přes 44 tisíc výpůjček. „Děti si v současnosti nejčastěji půjčují komiksy, velký zájem je také o fantasy literaturu,“ dodala ředitelka knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám