Hlavní obsah

Desetiměsíční cesta napříč africkým kontinentem

Novinky, Zdeněk Krátký

Desetiměsiční pout' Australanky Kate Leeming započatá loni v říjnu skončila 16. srpna na nejvýchodnějším výběžku afrického kontinentu - poloostrově Hafun, který je uzemím somálského státu Puntland. Cílem jejího projektu je upozornit na přetrvávající extrémní chudobu v mnoha afrických státech.

Foto: Zdeněk Krátký

Kate Leeming (zcela vlevo) se sestrou Jane a vojenským doprovodem včetně vládních činitelů Puntlandu v cíli u majáku na Cape Hafun.

Článek

Expedice Breaking the Cycle of Poverty (Prolomení koloběhu chudoby v Africe) sice dosáhla cíle na somálském poloostrově, její pout' ovšem zdaleka nekončí.

Expedice odstartovala loni 21. října z Dakaru a na cestě dlouhé 22 040 km projela Kate a její tým jedenadvaceti státy Afriky, pouště střídaly savany, pralesy, hory a ke konci cesty dokonce i písečná mořská pláž.

Letošního 23. ledna jsem vystřídal původního kameramana a vytrval až do cíle. Po cestě jsme čtyřikrát překročili rovník, období sucha střídala období dešt'ů, navštívili jsme bezpočet neziskovek, škol, nemocnic i domácností.

Projeli jsme zeměmi, se kterými si mnozí ještě dnes spojují pojmy jako válka či genocida. Dnes lidé v těchto zemích bojují s chudobou a nevzdělaností - pojmy které jsou navzájem příčinou i následkem. Následky válek, diktátorských demagogií či sucha se nejvíce dotýká dětí - ty často místo aby se učily ve škole, musí pracovat aby pomohly rodině přežít. Jde o koloběh udržující v bezvýchodné situaci několik generací z něhož je cestou pouze osvěta a vzdělání.

Poslední zemí na naší cestě bylo Somálsko, země, jejíž jižní část včetně hlavního města Mogadiša je sužovaná občanskou válkou trvající již téměř dvě desetiletí. Somaliland a Puntland jsou oproti jihu Somálska relativně bezpečná území, přesto jejich vlády zajišt'ovaly naši bezpečnost policejním a vojenským ozbrojeným doprovodem z důvodu potenciální hrozby ze strany náboženských radikálů a pirátů. Avšak lidé byli většinou přátelští a mnohde dokonce Kate jedoucí uprostřed kolony bezpečnostních vozidel na kole nadšeně (zvláště ženy) vítali.

Kate se momentálně naplno věnuje propagaci celého projektu a mezi častým hostováním v pořadech australské televize či rádiích píše o své pouti knihu.

Filmový materiál pořízený v průběhu expedice je zpracováván australskou produkční společností do podoby televizního seriálu a já se po téměř šesti letech v zahraničí vracím (alespoň na čas) zpět do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám