Hlavní obsah

Deset českých hradů a zámků nabízí oživené prohlídky s tajemnou postavou i o adventu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Od 5. května probíhá na deseti hradech a zámcích projekt podporovaný Evropskou unií s názvem "Otevřte 13. komnatu - Odhalte tajemství českých hradů a zámků". Jeho smyslem je nabídnout návštěvníkům oživené prohlídky historických objektů vnímaných všemi smysly a jako bonus zdarma 13. komnatu.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Jednou z nejočekávanějších novinek sezóny 2012 byl projekt Otevřte 13. komnatu. "Cílem je zasáhnout všechny smysly návštěvníků. Tedy prostřednictvím nejen sluchových a zrakových, ale i čichových a chuťových zážitků zapsat konkrétní historické místo, na kterém jim bylo dobře a kde se nenudili, když ne navždy, pak alespoň na dlouho, do srdcí návštěvníků," uvedl k projektu Jiří Senohrábek ze Zlatého pruhu Polabí.

Hrady a zámky zapojené v projektu

Projekt přenesl na deseti památkových objektech v Čechách do role průvodce tajemné postavy z minulosti nebo z pověsti. Do projektu se zapojily: zámek Loučeň, klášter Broumov a od 5. května dále Slezskoostravský hrad, hrad Grabštejn a Kost a zámky Děčín, Kačina, Slatiňany, Kozel a Karlova Koruna.

Tajemná postava v roli průvodce

Projekt je postaven na historických postavách v rolích průvodce, které do prohlídek vnesou tajemnou atmosféru, hodinovou hru s rébusem i příběh jako na divadle.

"V Děčíně vás vyleká bezpáteřný bojovník - Černý rytíř. Na zámku Karlova Koruna neuniknete kanadskému žertíku hraběte šprýmaře. Na zámku Kačina straší duch Rudla, který prohrál v kartách či s herečkami lehčích mravů své jmění. Skřet Radouš, který podle pověsti rdousil děti, hledá odpuštění na zámku Kozel. Na zámku Loučeň vás dostane elegantní Bílá paní, kterou odtud vyhnali pro její víru. Na hradě Grabštejn se setkáte se svatou Barborkou a na zámku Slatiňany vás provede žokejka Láta. Na hradě Kost nahlédnete pod kuklu katu Heřmanovi a na Slezskoostravském hradě prokážete odvahu, když se postavíte vyvrheli Rytíři Xaveru Zahozenci. V Klášteře Broumov vás loupežnický synek Lotrando přesvědčí, jak daleko někdy padne jablko od stromu," uvedl Jiří Senohrábek.

Otevřte 13. komnatu

Jako bonus dostává každý návštěvník, který již navštívil sedm památek, další zdarma. "Třináctá komnata v názvu není jen prázdným marketingovým lákadlem. S tímto tajemným spojením je spojený cílový zážitek, totiž otevření zajímavého prostoru na vybraném hradu nebo zámku, který nemůže smrtelník spatřit jinak, než když navštíví celkem sedm památek a nasbírá na nich sedm klíčů," řekl Jiří Senohrábek.

Prvními návštěvníky v 13. komnatě se stali v srpnu na Loučni, kde byl tento projekt zahájen, manželé Bínovi se svými dětmi. "Loučeň jsme si nechávali na konec, jako třešničku na dort," říkají Bínovi a dodávají: "Je to strašně příjemné vypadnout z města do takhle krásného prostředí, jako je na Loučni. Autoři vymysleli opravdu pěkný program, hlavně pro děti." Petr Bína doplnil: "Už jsme zbláznili náš panelák. Takže sousedy tady máte také."

"Prohlídky s Bílou paní jsou i v listopadu o sobotách a nedělích od 13 a od 16 hodin. 13. komnata bude otevřena každou neděli od 15 hodin," doplnil Senohrábek.

Dveře této výjimečné místnosti se otevřou i vám, pokud vstoupíte do těchto památek.

Reklama

Výběr článků

Načítám