Hlavní obsah

Desáté Čekání na Václava v Hradci Králové začíná za deset dní

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem divadelní sezóny je v Hradci Králové již podesáté spojen festival velkých-malých divadel nazvaný Čekání na Václava. Jeho jubilejní ročník bude zahájen 28. září představením s názvem …a na hrušce sedí diktátor v nastudování Werichovy společnosti Kampa.

Foto: Klicperovo divadlo (archiv)

Klicperovo divadlo v Hradci Králové

Článek

Na jevištích Klicperova divadla se v období mezi dvěma významnými dny - 28. zářím a 28. říjnem - odehrají v rámci letošního ČEKÁNÍ NA VÁCLAVA téměř čtyři desítky divadelních představení.

Hostujícími divadly přitom budou Werichova společnost Kampa, které bylo svěřeno otevření letošního festivalu, a další pražské soubory - Divadlo Ungelt, Laterna magika – Nová scéna ND, Divadlo Viola, Dejvické divadlo, Divadlo Járy Cimrmana, Divadlo Pod Palmovkou nebo Divadlo Semafor. Z Brna do východočeské metropole dorazí Divadlo Husa na provázku, Divadlo U stolu, Divadlo Reduta ND, Ostravu bude zastupovat Divadlo Petra Bezruče Ostrava a Komorní scéna Aréna. Mezi tradiční účastníky se řadí také Východočeské divadlo z Pardubic.

Chybět samozřejmě nesmí domácí soubor Klicperova divadla s celým svým repertoárem včetně dvou premiér - 12. října uvede v premiéře hru Sestup Orfeův v režii Martina Glasera, na 26. října divadlo připravuje premiéru hry Soudce v nesnázích v režii Šimona Dominika.

Deset dní před zahájením festivalu se těší pozornosti a zájmu diváků především představení „přespolních“ souborů, mezi ně se nepochybně řadí groteska …a na hrušce sedí diktátor v podání Anny Polívkové a Miroslava Táborského, komorní muzikál Touha jménem Einodis  v čele s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou, projekt Antikódy – multimediální pohybové představení na motivy povídky Václava Havla, inscenace Obleče tě do hvězd, ve které Luděk Munzar připomene osobnost básníka Františka Hrubína.

Pozadu nezůstávají ani inscenace Tichý tarzan s Ivanou Hloužkovou v hlavní roli, představení Racek s Ivanem Trojanem, Miroslavem Krobotem či Davidem Novotným. Deštivé dny s Richardem Krajčem a Davidem Švehlíkem nebo Lijavec v podání „Cimrmanovců“, a jistě i další.  

Součástí přehlídky je i koncert Karla Plíhala (20. října) a slavnostní vernisáž výstavy obrazů Martina Němce (12. října). Závěr X. Divadelního festivalu Čekání na Václava 2013 patří autorskému představení Jiřího Suchého Co na světě mám rád – jazzového večera s velkou dávkou semaforských šlágrů, improvizace a legendárního humoru.  

Vedle Čekání na Václava pořádá Klicperovo divadlo festival také na konci každé sezony. Letošní Divadlo evropských regionů nabídlo téměř 300 představení, které si nenechalo ujít více než 80 tisíc diváků.             

Reklama

Výběr článků

Načítám