Hlavní obsah

Den veteránů si připomněli také v Přepychách na Rychnovsku

Novinky, Dana Ehlová

Také v Přepychách, obci pod Orlickými horami s šesti stovkami obyvatel, si 11. listopadu připomněli Den veteránů. Pietní akt se uskutečnil u pomníku padlých vojáků. Vzpomínkové akce se vedle vedení obce zúčastnili vojáci Armády ČR, nechyběli ani dobrovolní hasiči a muži v historických uniformách.

Foto: Dana Ehlová

Také v Přepychách, obci pod Orlickými horami s šesti stovkami obyvatel, si 11. listopadu připomněli Den veteránů.

Článek

O významu Dne veteránů promluvil plk. Ing. Luboš Bahník, účastník několika zahraničních misí, z nichž jedné – třetímu kontingentu v Iráku – v roce 2004 dokonce velel.

Na úvod plk. Ing. Bahník, který pochází právě z Přepych, řekl: „11. listopad a veterány z válečných konfliktů si připomíná celý euro-atlantický region. Stojíme před památníkem, který nám připomíná vojáky, kteří z naší vesnice odešli do Velké války a nevrátili se. Těmi to vlastně celé začalo. Velká válka byla pro lidstvo šok. Nenechte se mýlit, název 1. světová válka se objevil až v roce 1939, kdy se rozhořel další a ještě horší konflikt.

Proč to je tedy právě 11. listopadu? Ten den v časných ranních hodinách podepsali velitel spojeneckých sil generál Ferdinand Foche a zástupce Německa, státní tajemník Matthias Erzberg podmínky německé kapitulace. Bylo v nich uvedeno, že klid zbraní nastane týž den v 11 hodin dopoledne. Počet mrtvých vojáků padlých na bojištích této války se odhaduje na 10 miliónů. Zemřelo dalších 8 miliónů civilistů. Tak velké množství zmařených lidských životů nemělo být nikdy zapomenuto. Nejdříve se tento den vzpomínal ve Francii a Anglii jako Den příměří. Teprve později se stal Dnem válečných veteránů. Snad k tomu přispěla 2. světová válka a další konflikty, které se rozhořely později.“

Den veteránů se v ČR připomíná až od roku 2001. K tomu plukovník Bahník poznamenal, že u nás byl tento den ve stínu 28. října, protože pro naše národy byl vznik samostatného státu prostě silnější než konec války a radost převážila nad vzpomínkami na válečné hrůzy.

Dále také připomněl, proč se stal symbolem Dne veteránů květ vlčího máku, který měli mnozí z účastníků akce v klopě. Bylo to proto, že na bojištích 1. světové války vykvetl jako první. K užívání tohoto symbolu přispěl svou básní svědek umírání tisíců mužů, kanadský vojenský lékař, když v závěrečném verši své básně napsal: Když rozkvétá lán máků červených – my neměli jsme spát na polích flanderských.

O současném vnímání válečných veteránů plk. Ing. Bahník prohlásil: „Domnívám se, že bohužel dochází k podobnému jevu, jehož jsme byli svědky v době vlády komunistů. Jestliže oni glorifikovali vojáky z východní fronty 2. světové války, dnes se zdá situace obrácená o 180 stupňů. Neměli bychom zapomenout na nikoho z vojáků, kteří položili své životy v bojích této války. Nejde jen o české a slovenské vojáky. Stejně tak naše vzpomínka patří dalším vojákům národů, které bojovaly v této ještě hroznější válce, než byla ta první. Vzpomeňme právě dnes na ty, kteří odcházeli potají z protektorátu, aby se přes všechny překážky pustili do boje za svoje blízké, za jejich životy a svobodu. Mnozí z nich zaplatili tím nejcennějším, co měli, životem svým, nebo životy svých blízkých.“

Na závěr  pietního aktu byla přečtena jména padlých občanů Přepych a na památku každého z nich zapálena svíčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám