Hlavní obsah

Den s kronikářem Zdeňkem Veselým ve škole Slezské diakonie ve Starém Bohumíně

Novinky, Karla Fodorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci Základní a střední školy speciální Slezské diakonie besedovali o kronice města Bohumína.

Foto: Karla Fodorová
Článek

Na přelomu září a října uspořádali žáci a učitelé ZŠ a SŠ speciální Slezské diakonie ve Starém Bohumíně akci, kterou nazvali Den s kronikářem. Pozvání přijal Zdeněk Veselý, který píše kroniku města Bohumína od roku 2001. Přinesl s sebou k nahlédnutí originál kroniky města Bohumína.

Pro žáky i učitele to byla mimořádná příležitost vidět tak vzácnou knihu. Veřejnost sice má možnost od začátku května v knihovně nahlédnout do městské kroniky, může ale pracovat pouze s kopiemi.

Vyprávění pana Veselého bylo krásné a poutavé, plné historických faktů i zajímavých osobních vzpomínek. Na konci besedy byl prostor pro otázky žáků i učitelů. Vyšlo najevo, že i v moderní době se kronika píše psacím bombičkovým perem a že součástí dokumentace důležitých událostí jsou také fotografie.

Děti zaujal úhledný rukopis pana kronikáře a zajímalo je, proč se kronika nepíše na počítači. Pan Veselý s sebou přinesl také jeden historický výtisk školní dokumentace - svou vlastní žákovskou knížku. Děti si mohly prohlédnout tak vzácný exemplář a přitom zjistily, že v ní jsou samé jedničky a jen pár dvojek.

Reklama

Výběr článků

Načítám