Hlavní obsah

Den prevence cévní mozkové příhody připravuje Nemocnice Prostějov

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cévní mozkové příhody (CMP) jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Četnost výskytu onemocnění je v České republice asi 250 příhod na 100 000 obyvatel a rok, což je jedna z nejvyšších na světě. Nemocnice Prostějov připravila proto na 7. května Den prevence cévní mozkové příhody.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Preventivní vyšetření, ale i informace, jak projevy cévní mozkové příhody rozpoznat, jak postupovat pokud se CMP vyskytne a jakou volit správnou životosprávu, nabídne Den prevence cévní mozkové příhody. Konat se bude v úterý 7. května od 8 do 12 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov.

„Zájemci mohou průběžně chodit bez objednání. Zdarma jim nabídneme měření krevního tlaku a pulsu, vyšetření hladiny krevního cukru, měření tuku i odborné poradenství nutričních specialistů v oblasti správné výživy. V mezičase pak budou moci příchozí zhlédnout dokument k problematice cévní mozkové příhody z pořadu České televize Diagnóza. Na informačních panelech zájemce seznámíme i s nejmodernější léčebnou metodou intravenózní trombolýzy (IVT) a s výsledky našeho Iktového centra v minulém roce, kdy jsme byli vyhodnoceni jako jedno z nejlepších pracovišť v ČR co se týče rychlosti diagnostiky CMP a léčby pomocí IVT,“ řekla Božena Böhmová, vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Prostějov.

Cévní mozková příhoda je hlavní příčinou trvalé invalidity a druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Rozpoznat včas toto onemocnění a okamžitě přivolat rychlou záchrannou službu je nejzásadnější pro záchranu pacienta. Při přerušení zásobování mozkové tkáně kyslíkem každou minutu neodvratně umírají dva miliony mozkových buněk. Pokud není cévní průtok a přívod kyslíku do buněk obnoven, je po několika hodinách mozek již nenávratně závažně poškozen a postižená osoba si pravděpodobně ponese následky do konce života, přičemž výjimkou nebývá ani úmrtí.

„Právě rychlá pomoc, aplikace trombolýzy do čtyř a půl hodiny od prvních příznaků, hospitalizace na jednotce intenzivní péče a správný postup při léčbě, mohou velmi často odvrátit trvalé následky. Proto znalost prevence a okamžité pomoci v případě vzniku cévní mozkové příhody se hodí úplně všem. Nikdy nevíte, kdy nemoc postihne například vaše příbuzné nebo i kolegy v práci,“ doplnila Božena Böhmová.

Onemocnění se může projevit různými příznaky. Nejčastěji si okolí pacienta všimne poklesu koutku úst, poruchy řeči, kdy se projevy člověka s mozkovou příhodou stávají nesrozumitelnými, pacient nerozumí či nepoužívá správná slova. Dalšími častými příznaky mohou být ochrnutí či slabost končetin poloviny těla či náhlé poruchy vědomí. Objevují se i poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny. I když postiženého nic nebolí a příznaky mohou třeba i ustupovat, zdravotníci jednoznačně radí nepodceňovat situaci a vždy volat záchrannou službu, tedy telefonní číslo 155.

Cévní mozková příhoda nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, častěji muže. U žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu. Jen v loňském roce v Nemocnici Prostějov na neurologickém oddělení a oddělení jednotky intenzivní péče ošetřili 257 pacientů s tímto onemocněním.

Reklama

Výběr článků

Načítám