Hlavní obsah

Den lesů 2019: Vztah dětí k lesům se zhoršuje. Některé se tam dostanou jen jednou za rok

Novinky, Jana Kittová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématem letošního Mezinárodního dne lesů (21. 3.) jsou Lesy a vzdělávání. Čeští odborníci přicházejí s jasným vzkazem: Vztah českých dětí k lesům se zhoršuje. „České děti se lesům vzdalují. Pokud na to nepůjdeme chytře, trend se nepodaří zastavit,“ říká Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Foto: Lesní svět

Do lesa za chytrou zábavou.

Článek

Mezinárodní den lesů si lidé ve světě připomínají od roku 2013 za účelem zvýšení povědomí o významu všech typů lesních ekosystémů pro trvale udržitelný rozvoj. 

800 lesních pedagogů a statisíce dětí

Česko se koncepčně lesní pedagogice věnuje od roku 2002. V současnosti u nás působí zhruba 800 certifikovaných lesních pedagogů. Vztah českých dětí k lesům a jejich znalosti se však dlouhodobě zhoršují. Některé děti se dostanou do lesa třeba jen jednou za rok.

„To je skutečně alarmující a pokud nechceme současný trend prohlubovat, měla by přijít koncepční změna,“ říká po 17 letech zkušeností v lesní pedagogice Václav Lokvenc z areálu enviromentální výchovy Hájemství.

Změna by mohla například vypadat jako v sousedním Rakousku. Mají tu legislativní povinnost, aby žáci ZŠ minimálně jednou za první stupeň a jednou za druhý stupeň navštívili centrum lesní pedagogiky.

V Česku je taková aktivita závislá pouze na zájmu učitele. „Nic to ale nemění na faktu, že klíčovou roli hraje rodina. Když rodiče nebudou děti do lesů brát a nechají je sedět u počítačů, mnoho se toho stejně nezmění,“ tvrdí předseda Sdružení lesních pedagogů Ing. Marek Šuba. 

Děti nevědí, kde vychází slunce, v lese by hledaly i jablka

Odcizování dětí přírodě je celosvětový problém. Například výsledky posledního velkého evropského průzkumu (Jugendreport Natur) z roku 2017 v Německu potvrdily, že se i malí Němci přírodě odcizují.

Tak například 35 procent dětí si nebylo jistých, na které světové straně vychází slunce. Pětina si myslela, že to je na severu. Děti by také ne úplně výjimečně hledaly v lese jablka, hrušky nebo dokonce ananas a mango. A situace v Německu bude podle odborníků velmi podobná té české.

Podle českého průzkumu Nadace proměny Karla Komárka tráví české děti pobytem venku průměrně 1:41 hod. ve všední den a 2:49 hod. o víkendu. A z toho v samotné přírodě (lesy, louky, pole) jen 7 minut ve všední den a 45 minut o víkendu. Kolik z toho probíhá právě a jen v lese, se přesně neví.

„Prvopočátek řešení je v rodině a musí to být chytré. Nabízí se třeba uspořádat dobrodružnou výpravu s lovením hlasů ptáků pomocí QR kódů telefonem nebo třeba pátrat a fotit stopy zvěře,“ vysvětluje Miloš Tomek z Lesního světa.

Lovte pobytové stopy

V rámci Mezinárodního dne lesů vyhlásil edukační projekt Lesní svět soutěž o nejlepší pobytovou stopu. Cílem je dostat děti s rodiči do lesa.

„Soutěžíme o nejlepší fotografii, která zachytí pobytové stopy zvířete v lese,” říká Miloš Tomek. Může se jednat například o šišky sesbírané veverkou či stopu divočáka v bahně.

Fotografie je možné od teď až do 28. dubna posílat na email info@lesnisvet.cz. Bližší informace jsou na na stránkách lesnisvet.cz pod názvem Fotosoutěž Lesní detektiv nebo na www.denlesu.cz. Při sdílení fotky na sociálních sítích je celosvětovým pojítkem hashtag #IntForestDay.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám