Hlavní obsah

Den Evropy otevře dveře institucí EU. Slavit se bude i v Praze na Střeleckém ostrově

Novinky, Ivana Kvasnicová

Jedinečnou akci pod širým nebem Den Evropy na Střeleckém ostrově v Praze pořádají evropské a české instituce spolu s dalšími partnery ve čtvrtek 4. května na Střeleckém ostrově v Praze. Těšit se lze na koncerty Debbi, Eddie Stoilow a také na speciální hudební hosty z Rumunska a Bulharska.

Foto: Tým Zastoupení Evropské komise v ČR
Článek

Den Evropy, který se slaví každý rok 9. května, je uctěním míru a jednoty v Evropě. Toto datum je připomenutím historicky významné Schumanovy deklarace. Někdejší francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman během svého projevu v roce 1950 v Paříži navrhl novou formu politické spolupráce v Evropě, která by v budoucnu vyloučila válečný konflikt mezi evropskými národy.

Navrhl vytvořit nadnárodní evropskou instituci, která by řídila společnou těžbu uhlí a výrobu oceli. Za necelý rok byla podepsána smlouva, na jejímž základě takový orgán vznikl. Schumanův návrh se považuje za počátek společenství, které dnes nazýváme Evropskou unií.

Letošní oslavy odstartují na pražském Střeleckém ostrově ve čtvrtek 4. května. Těšit se lze na koncerty Debbi, Eddie Stoilow a také na speciální hudební hosty z Rumunska a Bulharska (obě země oslavují 10 let členství v EU), dále soutěže, workshopy pro děti i dospělé a hosty. 

Součástí programu budou dvě zajímavé diskuze: cestovatelské povídání s Janem Révaiem, Veronikou Tomanovou a Lukášem Matějíčkem a zvláštní vydání debaty Café Evropa s Emmou Smetana, Tomášem Sedláčkem a dalšími zajímavými hosty.

V průběhu akce můžete navštívit stánky téměř 40 partnerů (ambasády zemí EU, nevládní organizace, informační sítě...).

V Bruselu, Štrasburku nebo Lucemburku Den Evropy otevře dveře institucí Evropské unie. Kromě toho, že si návštěvníci mohou prohlédnout prostory jednotlivých institucí, mají také možnost zúčastnit se nejrůznějších diskuzí, koncertů a dalších doprovodných akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám