Hlavní obsah

Den architektury ve Zlíně nabídne silné příběhy dnešního sídla rozhlasu i krajské nemocnice

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den architektury zve ve Zlíně do jindy veřejnosti nepřístupných prostor. První říjnový den nabídne komentované prohlídky krajské nemocnice i vily Jana Antonína Bati.

Foto: Zdroj: aArchitektura

Areál zlínské nemocnice na konci dvacátých let navrhl F. L. Gahura ve spolupráci s doktorem Bohuslavem Albertem.

Článek

Oslavy světového dne architektury nabízí organizované prohlídky, workshopy, cyklojízdy nebo happeningy. V roli průvodců se představují odborníci a architekti. Letos se v rámci festivalu uskuteční 150 akcí. 

Krajské město je jedním z dvaašedesáti míst v republice, která se do festivalu během 1. a 2. října zapojí.  

„Zájemci se dostanou i do míst, která nejsou veřejnosti běžně přístupná, především v případě vily Jana Antonína Bati. Dnes zde sídlí Český rozhlas Brno, který má uzpůsobené prostory na vysílání a nahrávání,“ prozradila historička umění Lucie Šmardová.

„V pronajatých prostorách v přízemí budovy je ještě stále viditelné původní zařízení – nábytek, krb, posuvné dveře, schodiště. Zajímavá je samozřejmě i historie celé stavby. Kvůli nesouhlasu Tomáše Bati s nestandardním architektonickým řešením tohoto bydlení to znamenalo roční odchod J. A. Bati z firmy,“ prozrazuje historička pikantnosti spojené s budovou. Dalším průvodcem po objektech bude známá architektka Jitka Ressová.

Na sobotní dopoledne ve vile naváže návštěva areálu nemocnice. „Areál Baťovy nemocnice je v mnohém unikátní, patří k nejzdařilejším urbanistickým realizacím Františka Lydie Gahury. I přes strohou pavilonovou zástavbu je to místo bohaté na vjemy a prostorové vztahy. Celková dispozice, která vznikala v úzké spolupráci s dr Bohuslavem Albertem, prvním primářem nemocnice je k pacientovi velmi vstřícná. Opět je zajímavá i historie celého areálu a osobnosti, které se na jeho utváření podílely,“ upřesnila Lucie Šmardová.

„Ve Zlíně je mnoho vil, do kterých nemá běžný návštěvník přístup. Chceme tímto otevřít cyklus, který se v rámci Dne architektury bude ve Zlíně opakovat. Vstupovali bychom do nepřístupných nebo méně známých vil, připomenuli nejen jejich architekty, ale i zadavatele stavby,“ dodává k akci historička.

Komentovaná prohlídka vily se uskuteční v sobotu 1. října od 10 hodin. Komentovaná prohlídka areálu nemocnice začne v sobotu v půl třetí před vchodem.

Baťovská architektura je pro Zlín zásadní a tak zájem o ni je jak ze strany místních, tak návštěvníků velký. Zájemci mohou využít možnosti navštívit Infopoint baťovského bydlení (Nad Ovčírnou ve Zlíně).

V Infopointu, který je umístěn v jednom z původních baťovských domků, vám odborníci na baťovskou architekturu sdělí mnoho zajímavostí o unikátní architektuře obytných čtvrtí, které stavěla firma Baťa pro své zaměstnance. Zájemci si zde mohou objednat také prohlídku po stopách zlínské architektury. Infopoint je přístupný zdarma. Sídlí zde spolek aArchitektura, který probouzí výstavami a projekty otázky kolem veřejných míst ve městě, i architektury Zlína.

Další akcí spolku je výstava s mimořádnými hosty i zajímavým doprovodným programem - Místa spolupráce 5. 10. - 20. 11. v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám