Hlavní obsah

Demokracie v orchestru by nedělala dobrotu, říká Alena Kurečková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již čtyři roky existuje Holešovský komorní orchestr, který si zahrál i v rámci letošního Novoročního koncertu s číší ve velkém sále holešovského zámku. O činnosti i plánech orchestru jsme hovořili s Alenou Kurečkovou. Ta působí v souboru jako manažer a produkční.

Foto: archiv HKO

Holešovský komorní orchestr řídí Ivo Kurečka.

Článek

Co obnáší příprava a realizace novoročního koncertu?

Vybrat repertoár, sehnat notový materiál a doplnit orchestr o muzikanty, kteří nejsou v základním obsazení. Od září se začíná zkoušet. Nejdříve jednou týdně, později dvakrát týdně na dělených zkouškách podle nástrojů a po Novém roce ještě častěji. V pátek večer a v sobotu před koncertem zkouška ve velkém sále zámku. Uf, byla to dřina, ale stálo to za to!  

Kdo je dramaturgem a tím, kdo určuje repertoár a směr?

Je to vedoucí Ivo Kurečka. Každý z orchestru přijde s nějakou vizí a námětem, prodiskutují to, ale konečné slovo má Ivo. Předloni jsme na dva dny vyhlásili demokracii, ale museli jme ji zrušit. Nedělalo to dobrotu. 

Všiml jsem si, že orchestr sjednotil i image, oblečení, což působilo velice příjemně...

Máte pravdu, poslední změny černých motýlků za bílé si nikdo nevšiml, ale toto se povedlo. Byl to nápad děvčat z orchestru - a pánové souhlasili.  

Jak vlastně dlouho působí Holešovský komorní orchestr, s kým v minulosti spolupracoval a s kým hodlá spolupracovat třeba letos?

Existujeme čtyři roky a po prvním koncertu v dubnu 2009 přišly první nabídky k účinkování a vlastní projekty. Doprovázeli jsme například zpěváky Kristýnu Vylíčilovou, Romana Hozu, klarinetistku Pavlu Caletkovou, harfenistku Danu Suchanovou, flétnistky Annu Pitrovou, Magdu Čáslavovou, Petru Bradáčovou, trumpetistu Vladimíra Češka, kytaristku Martinu Jurčíkovou, našeho klavíristu Lubora Horáka a další. Spolupracovali jsme s cimbálovou muzikou Voděnka, pěveckým sborem Tregler z Bystřice pod Hostýnem, Holešovským chrámovým sborem a s tanečníky Ireny Salvadori, a v neposlední řadě s dirigentem Jaroslavem Mikušem. A s kým budeme spolupracovat letos? Zčásti to ještě nevíme, něco tajíme, v něco doufáme. Třeba, že si s námi v květnu, pokud se nic nestane, opět zahraje na housle Tomáš Netopil (dirigent světových orchestrů, pozn. aut.), tentokrát jako sólista.

Jak často zkouší orchestr a co má v plánu v nejbližší době?

Orchestr zkouší pravidelně jednou týdně. Nyní zkouší Sedm posledních slov Vykupitelových od Josepha Haydna s Holešovským chrámovým sborem a sólisty a program na Večer sólistů, který bude letos na jaře v zámecké sala terreně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám