Hlavní obsah

Degustace ukáže, jak chutná víno vyrobené v dubových alternativách

Novinky, Kateřina Martykánová

Ve Velkých Bílovicích se v úterý 16. srpna uskuteční ochutnávka vín finalizovaných pomocí dubových alternativ. Degustace proběhne v prodejně společnosti BS vinařské potřeby a bude spojena s neformální diskuzí o využívání různých forem dubových alternativ v různých fázích výroby.

Foto: BS vinařské potřeby
Článek

Návštěvníci mohou vyzkoušet vzorky červených i bílých vín například Rulandské šedé, Rulandské modré, Veltlínské zelené a další, pro jejichž finalizaci byly použity dubové desky, kostky, válečky, ale také novinky jako Oenofirst a Oenofirst finisher od společnosti Seguin Moreau. Během ochutnávek zájemci získají odborné informace i praktické rady pro nadcházející sklizeň.

Společnost BS vinařské potřeby je již 10. rokem výhradním zástupcem francouzské firmy Seguin Moreau. Tento světový výrobce barikových sudů a dalších produktů zaměřených na proces barikování vína představuje ve světě průkopníka ve výzkumu enologických možností dubu. Co se týká objemu, Seguin Moreau v současnosti dodává do celého světa na 90 000 sudů ročně a zabývá se i výrobou velkoobjemových sudů a tanků určených ke zrání vína.

Protože dubový sud je poměrně nákladnou záležitostí, znamená hledání alternativních cest pro barikování vín významný trend v současném vinařském světě. Jako náhrada barikového sudu se používají například dubové desky, válečky chipsy, lisovaná drť apod. vyrobené z páleného i nepáleného dubu.

Aromatické látky uvolňující se z kousků dubového dřeva jsou ve výsledku velmi podobné jako ty v barikových sudech, navíc jsou však koncentrovanější, protože menší kousky mají v součtu větší povrch a zrání proběhne rychleji. Tyto alternativy se tak stávají výrazně dostupnější možností s mnohem nižšími transportními nároky, než je tomu u velkých a těžkých dubových sudů.

Ochutnávka je určena pro návštěvníky z řad široké veřejnosti ale i samotné vinaře a další zájemce o tuto metodu zpracování vína. Program začíná v 10 hodin a probíhá průběžně po celý den v prodejně společnosti BS vinařské potřeby ve Velkých Bílovicích. Vstup je zdarma bez nutnosti rezervace místa.

Další informace: www.vinarskepotreby.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám