Hlavní obsah

Defibrilátor bílinských strážníků zachránil život

Novinky, František Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý dopoledne zasahovala hlídka strážníků bílinské městské policie u případu srdečního kolapsu. Hlídka byla vyslána na jedno z bílinských sídlišť, kde podle oznámení měl ležet muž v bezvědomí.

Foto: František Krejčí

Defibrilátor MP Bílina

Článek

Operační pracoviště městské policie v Bílině obdrželo informaci a žádost o pomoc z dispečinku Zdravotnické záchranné služby Teplice. Městská policie Bílina a ZZS Ústeckého kraje totiž úzce spolupracují v rámci projektu časné defibrilace.

Defibrilátor je zanesen do centrálního monitorovacího systému Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Pracovníkům dispečinku záchranky se tak v případě nahlášení případu srdečního selhání v Bílině objeví informace, kde se defibrilátor nachází, a mohou tak vyhodnotit, kdo bude u pacienta dříve, zda strážníci nebo zdravotníci. Právě rychlost zásahu je v případě srdečních příhod klíčovou záležitostí. S každou minutou prodlení se šance na úspěšnou defibrilaci snižuje zhruba o deset procent.

V tomto případě byli na místě s defibrilátorem rychleji strážníci, kteří se k pacientovi dostali do dvou minut od nahlášení. Pomocí defibrilátoru a za asistence zdravotníků ze zdravotnického střediska ležícího nedaleko místa zásahu se podařilo muže resuscitovat. Muž byl posléze předán záchranářům k dalšímu ošetření.

Městská policie Bílina používá defibrilátory již od roku 2011. V současné době má k dispozici nový přístroj, který je plně kompatibilní s profesionálními defibrilátory používanými záchrannou službou. Při převzetí pacienta zdravotnickým týmem tak nedochází k prodlevě v okamžiku přepojení elektrod na profesionální přístroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám