Hlavní obsah

Dechová hudba Miklovci bude ve Fryštáku křtít své nové CD

Novinky, Ivo Thurner

Dechová hudba Miklovci bude v pátek 20. dubna v kulturním domě ZDV ve Fryštáku pořádat hudební pásmo u příležitosti křtu nového CD My z hor. Začátek pořadu je v 19 hodin.

Foto: Ivo Thurner

Dechová hudba Miklovci

Článek

Hory, naše hory, co ste to za hory?

Do samého nebe pnú sa vaše jedle,

Do samého nebe pnú sa vaše bory...

(František Táborský, 1858 – 1940)

František Táborský, učitel, básník a spisovatel, rodák z Bystřice pod Hostýnem. Svou láskou k regionu Valašska je studnicí motivů pro současné i budoucí autory regionu Valašsko.

Kapela vznikla v roce 2012 s cílem oživovat valašský repertoár z pod Hostýnských, Vsetínských a Vizovických vrchů a také komponovat a produkovat písně nové, v podobném lidovém duchu. Hlavním inspiračním zdrojem jsou oduševnělé texty valašských básníků a kantorů, které nepodléhají zkáze času, a citlivě, s upřímností, opěvují rodný kraj. 

Autor Libor Mikl do svých skladeb často zakomponovává vedle instrumentů běžného dechovkového obsazení také neobvyklé nástroje a překvapivě i zvuky nehudební. Pro valašský region jsou typické i archaické modální nápěvy.

Zakladatelé DH Miklovci byli vedle kapelníka Libora Mikla také křídlováci Radek Jančík, Jiří Slezák a tubista Petr Staněk. Stejně jako většina hráčů orchestru jsou i oni bývalí členové Dechového orchestru mladých ze Zlína, dnes SDOM Zlín.

Zpěváci se rekrutují jako sólisté s bohatou praxí, přirozeným valašským přízvukem, žijící v rázovitých obcích Valašska. Kmenovými sólisty jsou Marie Trčková, Miroslava Chovancová a Jan Esterka. Jako hosté zpívají s kapelou otec a syn Ladislav a Martin Krížkovi, patřící k významným pěveckým osobnostem dechové hudby regionu.

Kapela zkušených instrumentalistů, ukotvená v rázovitém regionu Hostýnskovsetínských vrchů, se zhostila svých partů se zaujetím a osobním nasazením, čímž dala základ k vytvoření vlastní hudební tváře pomocí nových melodií a písní s pravdivými texty, kterým mohou posluchači skutečně věřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám