Hlavní obsah

Davy lidí si prohlédly běžně nepřístupné prostory ostravského Divadla Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Davy lidí v neděli 9. září profoukly útroby a zákoutí, jinak nepřístupné a přísně střežené v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. Na děti, jejich rodiče, mladé ženy, starší muže, babičky a dědečky se svými vnoučaty čekaly průvodkyně, které je přivedly na místa komentovaných prohlídek.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě.

Článek

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě pozvalo obyvatele města Ostravy a okolí do divadla pod sloganem Přijďte k nám! A oni přišli. Přes krásné teplé počasí procházeli divadlem v neděli návštěvníci, aby spatřili místa, kam se v normálním čase nedostanou.

Ve vchodu do divadla čekaly na návštěvníky sličné průvodkyně, které je zavedly například do maskérny a vlásenkárny. Umělecké maskérky a vlásenkářky vysvětlily, jak se dělají paruky, a zájemcům, především z řad dětí, namaskovaly obličej tak umně, že i tatínek doma synka nepoznal...

Ti, kteří mají rádi techniku, se mohli zúčastnit prohlídky Magie technického šéfa, v jejímž průběhu mohli vidět jeviště, hlediště, orchestřiště, dozvěděli se, co jsou to táhla, propadla či točna. Či jak se řídí světelný park a ozvučení divadla. Svým hlasem si mohli vyzkoušet dobrou akustiku hlediště.

Od 12 hodin v kavárně DADA slyšeli zpívat šansony v podání hvězd NDM. Zpívala Lada Bělášková a Igor Orozovič za klavírního doprovodu Jakuba Žídka.

Zážitkem byl worshop v baletním sále. V hodinovém bloku šéf baletu NDM Igor Vejsada divákům vysvětlil (ale i prakticky předvedl) styl rozcvičování a techniku tréninku klasického baletu. Tanečníci pak ukázali vlastní improvizační postupy na danou hudbu při tvorbě moderního tance. Závěrem fyzioterapeut Mgr. Pavel Vondrášek vysvětlil nejlepší postupy při předcházení úrazům a zraněním při náročné baletní práci.

To byly jen střípky z nedělního programu, který divadlo od 10 do 16.30 hodin nabízelo. V 18.30 hodin pak odstartoval slavnostní Galavečer, při němž se předvedly všechny soubory Národního divadla moravskoslezského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám