Hlavní obsah
Daman stromový, příbuzný slona Foto: Jana Kanichová

Damani stromoví, chlupatí příbuzní slonů, se množí pouze v ostravské zoo 

Zatímco si Ostraváci stěžují na nekvalitní ovzduší, v zoologické zahradě se jako v jediné na světě daří odchovávat damany stromové. Drobní příbuzní slonů, ač tak vůbec nevypadají, jsou tu od roku 2009. Tajemných afrických savců chovají devět. Patří do skupiny savců zahrnující slony, sirény a hrabáče.

Daman stromový, příbuzný slona Foto: Jana Kanichová
Damani stromoví, chlupatí příbuzní slonů, se množí pouze v ostravské zoo 

Nejprve damany stromové chovali pouze v chovatelském zázemí, kde se několikrát úspěšně rozmnožili. V roce 2016 v ostravské zoo otevřeli expozici Noční Tanganika a návštěvníci mohli poprvé pozorovat tohoto tajemného afrického savce.

„Novou expozici obýval samec, který před několika dny vytvořil pár s mladou samičkou. Spojení proběhlo dobře a bez vážných komplikací. Návštěvníci tak budou mít možnost pozorovat větší aktivitu i interakce mezi nově sestaveným párem. Dobrým znamením je i zjištění, že po týdnu začala obě zvířata používat společné místo jako záchodek, do té doby mělo každý svůj kout,“ popisuje vrchní chovatelka Jana Kanichová.  

Celosvětový úspěch

Druhý pár sestavili v zázemí. Mladé samičky, které vytvořily nové páry, jsou sestry narozené v ostravské zoo v lednu 2017.

„Jsou velkou nadějí pro další chov damanů stromových. V roce 2015 totiž zůstala v rámci celosvětové populace v lidské péči pouze jedna jediná samice, a to v Zoo Ostrava. Situace vypadala beznadějně až do loňského roku, kdy naše samice v zázemí porodila dvě samičky,“ vysvětluje vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Stejná samice porodila 16. ledna další dvě mláďata, u nichž ale zatím není známo pohlaví. Ostravská zoo čítá devět jedinců – čtyři samce, tři samice a dvě mláďata. Jedná se zároveň o celosvětovou populaci chovanou v lidské péči mimo Afriku.

Mají lepkavá chodidla

Dnes žije celkem pět druhů damanů, tři z nich jsou takzvaní stromoví damani rodu Dendrohyrax. Daman stromový (Dendrohyrax arboreus) se vyskytuje pouze v lesích východní Afriky. Na předních končetinách mají čtyři a na zadních tři prsty zakončené nehtovitými kopýtky. Na kopýtka našlapují pouze v běhu.

Pohybují se po měkkých polštářcích na chodidlech, kam ústí žlázy vylučující lepkavý sekret, který jim umožňuje snadný pohyb po skalách (u pozemních damanů rodů Procavia a Heterohyrax) a při šplhání ve větvích (rod Dendrohyrax). Lysé polštářky mají výbornou přilnavost. To je zřejmě hlavní uzpůsobení stromovému způsobu života.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků