Hlavní obsah

Dalskabáty, hříšná ves: ochotníky posílí známý herec Pavel Nový

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ochotnické divadlo Bolešiny, které už pátým rokem rozdává lidem radost z prken, která znamenají svět, teď přichází s novou divadelní hrou – Dalskabáty, hříšná ves. Jednatelem Ochotnického divadla Bolešiny je JUDr. František Strnad, s kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Ochotnické divadlo Bolešiny přichází s novou divadelní hrou – Dalskabáty, hříšná ves. Na snímku Trepifajksl (Fr. Strnad) a Plajsnerka (Olga Myšková)

Článek

Vaším velkým koníčkem je amatérské divadlo. Máte dar být hercem, psát krásné scénáře a dávat lidi dohromady. Můžete nám představit vaši novou hru?

Je to česká klasika od Jana Drdy a my jsme si ji vzali do repertoáru, neb už jsme ji chtěli hrát před čtyřmi lety na Železné Rudě a chtěl si námi zahrát můj dlouholetý kamarád ze Železné Rudy, profesionální herec Pavel Nový. Ale tam to nevyšlo. Takže když to nevyšlo na Železné Rudě, počkali jsme a letos zařadili Dalskabáty... Pavel si s námi v klatovském regionu zahraje roli kováře, kterou hrál dlouhá léta v Karlových Varech pro lázeňské hosty. Letos si s námi zahraje v Myslívě, Makově, Myslovicích a derniéru v Klatovech a jednou na Moravě na mezinárodním festivalu ochotnických divadel v Bučovicích.

Soubor jsme posílili o herce z okolních ochotnických divadel i o nováčky, kteří nikdy nehráli. Vytvořili jsme úžasně kamarádskou partu a já dal na radu mého dlouholetého kamaráda a jednoho z nejlepších českých režisérů Zdeňka Trošky, který byl na derniéře Lucerny v Újezdu u Plánice. Po cestě, když jsem Zdeňka vezl domů do Hoštic a sdělil mu záměr s nastudováním Dalskabátů, tak mně sdělil, koho by obsadil do jaké role. Dnes mu na dálku děkuji, neb jeho zkušenost a profesionalita byla trefa do černého.

Kolik her jste už s Ochotnickým divadlem Bolešiny sehráli?

Toto je naše čtvrté. Začínali jsme krátce po smrti mojí maminky a já neměl sílu ani náladu psát nové divadlo, ale zahráli jsme si úžasnou francouzskou veselohru Jó, není to jednoduché. Další rok jsem napsal Spartakyjádu, která měla úspěch. Třetí hrou byla Lucerna od Aloise Jiráska, která už nebyla chráněna autorským právem, takže jsem do ní zasáhl a udělal jako zpěvohru s živou hudbou. V prosinci 2018 jsme začali nacvičovat hru Dalskabáty, hříšná ves, to, co už jsme si s Pavlem Novým kdysi slíbili, že si společně zahrajeme. Začali jsme hrát 8. března a k dnešnímu dni máme nasmlouváno 23 vystoupení v regionu bývalého klatovského okresu a regionu Plzně-jihu.

Kolik lidí si v nové hře zahrálo a prozradíte hlavní role?

V divadelní hře hraje šest mužských rolí a čtyři ženské. Nejvíce textu má farář (Miloš Matas), který je vlastně čertem poslaným na zem. Další role je Plajsnerka (Olga Myšková), vdova po hrobaři, a čert Trepifajksl, kterého jsem si zahrál já. A pak už jsou další role stejně krásné, ať je to kostelník, kovář, kovářova žena, bohatá mlynářka, kovářský tovaryš a jeho milá.

Co chcete vzkázat na závěr?

Hrajeme v mnoha obcích regionu i mimo něj, ale chtěl bych diváky pozvat na 13. dubna od 17 hodin do KD Myslív, kde s námi poprvé bude hrát herec Pavel Nový. V neděli 14. dubna budeme hrát v sále SŠZP v Klatovech od 15 hod. Jedná se o charitativní představení našeho spolku pro držitele ZP/ZTP. Dále nás čeká 8. května kino Sušice, 26. května Sokolovna Předslav, 19. července Makov a 20. července Myslovice. Na obou představeních si s námi zahraje Pavel Nový. Srdečně zvu všechny, kdož mají rádi klasickou českou veselou hru, vlastně pohádku i pro dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám