Hlavní obsah

Další sochy v sadu Milady Horákové v Ostravě budou renovovány

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sadu Dr. Milady Horákové v Ostravě, který bezprostředně sousedí s Domem kultury města Ostravy a rušnou ulicí 28. října, bude v letošním roce ukončena renovace všech uměleckých děl pocházejících z mezinárodních sympozií. Jedná se o osm děl, šest z nich bylo zrenovováno v předchozích dvou letech.

Foto: Josef Zajíc

Renovaci sochy Tokio autora Jo Oda provede Ondřej Šimek.

Článek

Tři sochy jsou z roku 1967, dvě ze sympozia, které se konalo v roce 1969, a tři z roku 1993. K opravě zbývají poslední dvě. Plastika Construttivo 1/93 autora Nicola Carrina a plastika Tokio autora Jo Oda.

Obě pocházejí z doby konání Mezinárodního sympozia prostorových forem v roce 1993 a jsou majetkem města Ostravy. Objednávky na jejich restaurování v celkové výši 574 820 korun schválila rady města.

„Jsem rád, že práce byly zadány dvěma renomovaným odborníkům a že proces renovace všech plastik v sadu Milady Horákové bude dokončen ještě letos,” řekl náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák, který vede pracovní skupinu na renovaci a umísťování děl na území města Ostravy.

Sochařská díla a plasiky zrenovují: Jan Šnéberger bude renovovat plastiku Construttivo 1/93 autora Nicola Carrina. Práce budou ukončeny do 18. října. Ondřej Šimek zrenovuje kovovou plasiku Tokio autora Jo Oda. Práce budou ukončeny do 30. září.

„Na podzim roku 2017 byly opraveny čtyři cenné sochy z dotačního programu "fajnOVY prostor ". Opravu realizoval Antikvariát a klub Fiducia a okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu ve spolupráci s restaurátorem Tomášem Skalíkem. V říjnu 2018 byly Janem Šnébergerem a Martinem Kubicou opraveny další dvě sochy - Jogin od Karla Nepraše a Sluneční brána od Barna von Satory,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám