Hlavní obsah

Další nadějná studentka hodonínské umělecké průmyslovky vystavuje

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anna Štefanovičová, studentka čtvrtého ročníku hodonínské průmyslovky, má svou první výstavu s názvem Laktogeneze

Foto: Jana Slováková

Anna Štefanovičová, SŠPU Hodonín, Výstava Laktogeneze

Článek

Projekt Talenty se opět hlásí o slovo. Spojení nadějných studentů hodonínské umělecké průmyslovky a Galerie výtvarných umění má společného jmenovatele - projekt Talenty.

V tomto projektu představují své prvotiny studenti uměleckých oborů a pořádají svou mnohdy úplně první veřejnou výstavu. Galerie výtvarných umění v Hodoníně se tak zaplní jejich malbami.

Jednou z talentovaných studentek hodonínské školy je také Anna Štefanovičová, studentka čtvrtého ročníku oboru Užitá malba. Trochu jsme ji vyzpovídali.

Řekni nám něco o sobě. Odkud jsi? 

Nevím moc, co o sobě uvést. Asi jenom, mám se vcelku ráda a jsem ze Senice. 

Jaké jsou pocity z tvé první výstavy? 

Po pravdě jsem byla nervózní a nesvá. I když prací tam nebylo mnoho, spokojená určitě jsem. Úvodní slovo pana učitele Bulavy hodně vystihlo význam tematiky, kterou jsem zvolila. Je mi ale líto, že některé malby kvůli "erotičnosti", i když o ni určitě nešlo, nebyly vystaveny. Také jsem nečekala, že se přijde podívat tolik učitelů a spolužáků, to mě velice potěšilo. 

Tvé obrazy jsou plné něhy a lásky, na jednom z těch, které vystavuješ, je dokonce tvoje maminka. Půjde se maminka na výstavu podívat? 

Nejsem si jistá, jestli jsou mé malby zrovna nějak něžné, ale snažím se vyjádřit svoji náladu a cit k věci, kterou maluji. Samozřejmě, u maminky nějaká něha a láska být musí. Maminka s radostí výstavu navštívila, poprvé jsem od ní pocítila opravdovou radost z mých vystavených věcí, nejvíce z jejího portrétu. 

Je pro tebe rodina důležitá? 

Samozřejmě. 

Jak ses dostala k malování? 

Co si tedy vybavuji, tak malba jako taková mě nikdy nebavila, vždy jsem spíše preferovala kresbu. Na střední škole se to ale změnilo, přece jenom, navštěvuji obor užitá malba a vztah k ní jsem si po nějaké době našla. Chtělo to ale určitou postupnost. 

Kdy a kde se ti maluje nejlíp? Máš nějakou inspiraci? 

Když chci malovat opravdu intenzivně, musím začít od rána a to přetrvává někdy i celý víkend. Jinak se to hodně střídá, někdy se do práce nutím, ale to si myslím nikdy k ničemu moc nevede. Inspirací je mnoho. Nejvíce mě nakopne, když sleduji nějaké současné umění na internetových stránkách nebo hodiny dějin výtvarné kultury. 

Co budeš dělat po absolvování hodonínské umělecké průmyslovky? 

Podala jsem si přihlášky na vysoké umělecké školy. Pokud se nedostanu, tak nadále plánuji pracovat ve výtvarných oborech a pravděpodobně si najdu nějaké zaměstnání. Asi. (smích)

Jaké máš další koníčky? 

Fotografie ze starých alb, hudba, film. Pro mě jsou to další prameny inspirace. Nejenom dívání se na fotografie, ale také samotné fotografování. 

Jak se ti líbilo na hodonínské škole? Chceš něco vzkázat učitelům a studentům? 

Nejvíce jsou mi popravdě blízké ateliéry, cítím se tam více volná. - Važte si svých učitelů a toho, na jaký obor jste se dostali.  

Výstava Laktogeneze v projektu Talenty potrvá v Galerii výtvarných umění v Hodoníně od 1. prosince 2015 do 24. ledna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám