Hlavní obsah

Cyklotrialová sezóna vrcholí v Praze

Novinky, Radek Janka

V sobotu 1. července se u Decathlonu v Praze na Chodově sejdou trialisté z Čech, Moravy, Slovenska i Polska k již páté soutěži Českého poháru v cyklotrialu. Akce je vrcholem jarní části sezóny a zároveň poslední domácí přípravou před letním kolotočem světového poháru UCI.

Foto: Radek Janka

Český pohár v cyklotrialu

Článek

Soutěžní sekce budou v sobotu připraveny v prostoru přímo před Decathlonem Chodov, který je hlavním partnerem závodu. Naplánováno je pět kontrolních sekcí. Ty budou postaveny z klád, dřevěných cívek, pneumatik a dalších umělých překážek včetně stavebních strojů.

„Zvažovali jsme i navezení sekce z kamenů nebo betonových prvků, povrch závodiště to ale bohužel neumožňuje,” řekl k sekcím traťový maršál Libor Pecháček. „Přesto nebudou diváci ani jezdci o nic ochuzeni, čekají je atraktivní skoky i pasáže náročné na techniku a rovnováhu,” dodal.

Zahájení soutěže a start prvních kategorií je naplánován na 10 hodin, kvalifikace elity začíná ve 14 hodin. Finálové jízdy odstartují v 16:00.

Sobotní pražská soutěž je současně zařazena i do seriálu Český pohár mládeže v cyklotrialu, určeného pro jezdce do 16 let, jako poslední nominační závod na letošní UCI Trials World Youth Games. Pro reprezentaci se počítá s dvanácti až čtrnáctičlenným týmem podle výsledků nominace.

V roce 2016 získala Česká republika bronz v týmové soutěži, zlato vybojovala Alžběta Pečínková v kategorii dívek a stříbro Eliška Hříbková v mladších dívkách. Letošní světové hry hostí Dánsko, před odjezdem čeká reprezentační tým týdenní společné soustředění.

Dospělé jezdce čeká během léta série závodů Světového poháru. Ten zahájil v květnu a pokračuje hned následující víkend (8. - 9. 7.) v rakouském Vöcklabrucku. Právě úvodní soutěž v belgickém Aalteru zmiňuje i ředitel soutěže David Kalaš z pořádajícího Cyklo-trial klubu Střední Čechy.

„Belgie byla obrovskou inspirací pro všechny pořadatele včetně nás. Stavba tratí a celková organizace ukázaly trendy současného cyklotrialu,” říká obdivně, ale hned se v myšlenkách vrací k pražské soutěži.

„Rádi bychom do Prahy dostali ty nejlepší světové jezdce. Stále je zde otevřená možnost konání závodu světového poháru v následující sezoně v režii UCI, pokud by to ale ani příští rok nevyšlo, chceme zde určitě udělat závod kategorie C1. Decathlon Český pohár v cyklotrialu je pro nás pořadatelskou generální zkouškou,” poodkrývá Kalaš plány do budoucna.

Seriál Českého poháru letos zahrnuje sedm soutěží v dospělých kategoriích a deset v mládežnické soutěži. Český pohár mládeže v cyklotrialu se koná s podporou státního podniku Lesy ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám