Hlavní obsah

Cyklobusová sezona Orlických hor odstartovala

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od soboty 30. května přepravují cyklobusy o víkendech cyklisty a jejich jízdní kola do oblasti Orlických hor, Podorlicka, Bukové hory - Suchého vrchu a Králického Sněžníku.

Foto: Euroregion Glacensis

Turistická mapa východních Čech.

Článek

Euroregion Glacensis ve spolupráci s Královéhradeckým a Pardubickým krajem v rámci projektu Cyklobusy do Orlických hor jezdí každou sobotu a neděli (a o státních svátcích 6. července a 28. září) v období od 30. května do 28. září na trasách po východních Čechách a Kladské kotlině.

V letošním roce však nebude z důvodu omezení na státních hranicích v provozu mezinárodní linka přes Polsko. Oproti loňskému roku dochází i ke změnám některých spojů z důvodu uzávěrek. V současné době vzhledem k rekonstrukci komunikace v Říčkách nezajíždí cyklobus na Mezivrší, ale jede na Šerlich přes Bartošovice a Neratov. Je třeba sledovat z důvodu různých uzávěrek v průběhu roku internetové stránky https://tabule.oredo.cz.

Rekreační i trénovaný cyklista si může najít trasu podle náročnosti a svých sil, a to horskou, dálkovou i rovinatou cestu údolím. Cyklotrasy vedou kolem hradů a zámků, podél řek i Pastvinské přehrady, do nejvyšších partií Orlických hor až k chatě na Šerlichu a po nejkrásnějších místech CHKO Orlických hor i přírodních rezervacích podhůří.

Zajímavou i naučnou prohlídku nabízí v lesíku za obcí Uhřínov středověký skansen VILLA NOVA, který je věrnou kopií české vesnice 12.-14. století. V obci Luisino Údolí pak bývalou dřevorubeckou osadu, kde v lesích v letech 1845-1911 byly provozovány sklářské hutě. Žádná z budov hutí se však nedochovala.

Hlavní hřebenovou cestou Orlických hor je naučná stezka Jiráskova cesta, jejíž celková délka činí necelých 170 kilometrů a začíná v Broumově, prochází Náchodem, Vrchmezím, Suchým vrchem, Jablonným nad Orlicí a končí až u Litomyšle. V roce 1921 se na ni přijel podívat i sám Alois Jirásek.

Na trase z Mezivrší do Zdobnice lze navštívit bohaté naleziště vzácných druhů a živočichů a rašeliniště Kačerov. Další ukázkou přírodních krás je rezervace Komáří vrch, Zemská brána, Neratovské louky a údolí Divoké Orlice až na hranici s Polskem.

Příjemný odpočinek nabídne Šerlich s Masarykovou chatou a rozhledna na Velké Deštné, která je součástí rozsáhlého projektu Česko-polská Hřebenovka - východní část s výhledy na Krkonoše, Národní park Stolové hory, Broumovské stěny, Králický Sněžník a Jeseníky. Za dobré viditelnosti je možné přehlédnout celé Rychnovsko a spatřit nejen hrad Kunětická hora, ale i chladící věže Chvaletické elektrárny.

Cyklistický výlet je možné spojit i s dobrodružnou náplní, kterou poskytne tajemství vojenského podzemí, zejména technická národní kulturní památka - podzemní vojenská tvrz Hanička.

Reklama

Výběr článků

Načítám