Hlavní obsah

Čtenáři vytvoří lidský řetěz a vyzkoušejí stěhování knih „nanečisto“

Novinky, Vladimíra Krejčí

Řetěz lidských rukou stěhujících knihy z městské knihovny v ulici 17. listopadu do budoucího sídla v Masarykově škole vytvoří ve čtvrtek 8. října čtenáři v Šumperku. Happening upozorní na problémy, s nimiž se knihovna potýká, a představí prostory, do kterých se po rekonstrukci přestěhuje.

Foto: Vladimíra Krejčí

Knihovnice a čtenáři symbolicky přestěhují nepatrnou část fondu. Sraz účastníků „živého řetězu“ je v zahradě Hacklovy vily v 11.45 hodin.

Článek

„S pomocí školáků a přátel knihovny zkusíme symbolicky přestěhovat jen nepatrnou část knihovního fondu. Akci jsme nazvali „Stěhování nanečisto“, ruku k dílu může přiložit každý, kdo bude mít zájem. Sraz je na zahradě knihovny v 11.45. Účastníci happeningu budou prvními zástupci veřejnosti, kteří po letech opět navštíví nyní opuštěnou Masarykovu školu,“ přiblížila ředitelka knihovny Zdeňka Daňková netradiční akci, která je součástí šumperského Týdne knihoven.

Knihovna má málo místa

Na problémy, s nimiž se knihovnice v současném, již nevyhovujícím sídle potýkají, upozorní netradiční, komentovaná prohlídka Hacklovy vily v ulici 17. listopadu. Průvodkyně zájemcům předvedou prostory, kde se knihy připravují pro půjčování, a ukážou jim také depozitáře. Vysvětlí, jak nedostatek místa a špatný stav budovy komplikují činnost celé instituce.

„Další program se pak opět přesune do Masarykovy školy. Od 14.30 a od 15.30 se odehrají prohlídky nyní opuštěné budovy. Návštěvníci se seznámí také s projektem rekonstrukce a přestavby. Budovu si mohou projít za přítomnosti projektanta i zástupců budoucích uživatelů,“ vysvětlila Daňková.

Učitelé a žáci se opět sejdou

Čtvrteční program vyvrcholí v 17 hodin recitálem Fejetony mezi tóny. Z vlastních textů bude předčítat Blanka Vykydalová, vítězka soutěže Česko hledá spisovatelky 2014. Fejetony doprovodí autorskými písněmi Hynek Pálka. 

Páteční program Týdne knihoven zahájí slavnostní předávání čtenářských legitimací prvňáčkům. Odpoledne se setkají učitelé a žáci 2. základní školy a pozdější Základní školy T. G. Masaryka. O slavnostní atmosféru se postarají žáci Základní umělecké školy. Následovat budou opět prohlídky budovy. Připravena je beseda o dějinách Masarykovy školy s historičkou umění Milenou Filipovou a s historikem Drahomírem Poláchem. V sobotu 10. října se na „Masaryčce“ sejdou bývalí učitelé a žáci Střední školy památkové péče, která budovu využívala do ledna roku 2010. 

Těšil se i nejstarší čtenář

O rozšíření prostor bojují šumperští knihovníci už celé desetiletí. Z původně plánované rekonstrukce a dostavby jejich současného sídla sešlo kvůli nedostatku financí. V průběhu let se pak naskytla možnost využít prázdnou budovu někdejší první české školy v Šumperku. Nákladná přestavba chátrajícího objektu by mohla začít v příštím roce. 

„Na novou knihovnu se už před lety těšil také náš nejstarší čtenář Josef Lucký. Chtěl, aby tam regály nebyly těsně u země, protože se mu k nim špatně shýbalo,“ zavzpomínala vedoucí výstavnictví Kamila Šeligová. 

„Nejstarší čtenář“ knihu svého života uzavřel před čtyřmi lety. Knihovna si ho však v těchto dnech připomíná výstavou krajinomaleb. Díla amatérského výtvarníka, vášnivého čtenáře a milovníka toulek přírodou mohou obdivovat také návštěvníci Týdne knihoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám