Hlavní obsah

CT vyšetření zachraňuje životy i zvířatům

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačová tomografie patří mezi nejmodernější a nejpřesnější diagnostické metody v oboru veterinární medicíny. Při přesném stanovení diagnózy může lékař zvolit co nejoptimálnější a nejefektivnější léčbu. V České republice jsou zatím pouze dvě pracoviště - v Praze a Prostějově.

Foto: Archiv Vetscan Centrum

CT vyšetření pomáhá zvířecím pacientům při včasné diagnostice choroby. Ta je základem úspěšné léčby, stejně jako u lidí.

Článek

Před čtyřmi roky otevřela firma ProMedica v Prostějově veterinární diagnostické pracoviště, kde nabízí vyšetření počítačovou tomografií zvířecím pacientům.

„ProMedica má dlouhou tradici v radiodiagnostice pro humální medicínu. Provozujeme již několik let dva přístroje CT v Prostějově, mimo to se zabýváme i dalšími odvětvími radiodiagnostiky jako je ultrazvuk, mamografie a podobně,“ říká jednatel společnosti Rudolf Stupka.

Proto zdejší odborníci neváhali vstoupit i na pole veterinární medicíny a založili další společnost. V současnosti pracoviště provozuje společnost VETSCAN Centrum. Ve spolupráci s veterinární lékařkou Jitkou Tesaříkovou zajišťují, že při CT vyšetření nedojde k žádné komplikaci a u zvířete je minimalizován stres. „Je to stejné jako u lidí. I u zvířat je důležitá přesná diagnostika a tu jsme schopni za pomoci moderní techniky a renomovaných lékařů provést,“ uvedl Stupka.

Zvířata na vyšetření CT obvykle odesílají veterinární lékaři, přicházejí ale i privátní klienti. Podle poznatků Rudolfa Stupky je ale už ve většině případů pro zvířecí pacienty pozdě. „Při klasickém vyšetření není schopen nikdo počínající nádor identifikovat. Často dochází k chybné diagnóze, zvíře je léčeno na něco zcela jiného. Když se dostane k nám, bývají zejména nádorová onemocnění většinou už neoperabilní,“ vysvětlil Rudolf Stupka.

Chovatelé by si měli svých mazlíčků více všímat. Počátek jakéhokoli onemocnění signalizuje změna v chování. Málo se ví, že zejména psi a kočky reagují změnou chování, která se může projevit na zdravotním stavu, i na stresové situace v domácnosti. Stejné je to s onemocněním pohybového ústrojí. CT dokáže odhalit degenerativní či poúrazové změny. Pokud je nemoc odhalena včas, i u zvířat dnes existuje naděje. Po operaci nádoru může následovat stejně jako v humální medicíně chemoterapie či radiologická terapie.

Prostějovské pracoviště dokáže vyšetřit jakékoli zvíře. Limitováno je pouze jeho velikostí. “Většinu našich pacientů tvoří psi, bezmála 95 procent. Zbytek jsou kočky a další zvířata. Jsme schopni vyšetřit i exotická zvířata, ptáky nevyjímaje. Proto jednáme o spolupráci s olomouckou zoologickou zahradou,“ řekl Rudolf Stupka.

„Nejsme ale veterinární pracoviště. Provádíme pouze diagnostiku a pacienty odesíláme s popsaným snímkem k veterinárnímu lékaři,“ dodal.

Veterinární CT nabízí:

včasné a přesné stanovení diagnózy s následnou rychlou, úspěšnou a ekonomickou léčbou

diagnostiku nádorových a zánětlivých onemocnění

diagnostiku vrozených vad a úrazů

diagnostiku onemocnění páteře

stanovení rozsahu nádorového postižení s následnou úspěšností operability

Reklama

Výběr článků

Načítám