Hlavní obsah

ČPZP vydala letos na centrovou léčbu téměř dvě miliardy korun

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady na centrovou léčbu každoročně stoupají. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) na ni vydala od ledna do října 2018 téměř 1,6 miliardy korun a na poslední čtvrtletí předpokládá nárůst této částky o dalších více než 300 milionů. Nejvyšší výdaje směřují na léčbu hemofilie.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Centrová léčba probíhá ambulantně i hospitalizací, převažuje ale léčba v nemocnicích. Podle předběžných výsledků vyšly centrové léky v rámci nemocnic v roce 2018 na více než 1,6 miliardy korun, zatímco v rámci ambulantní péče na 230 milionů korun.

V obou případech se jedná o nárůst výdajů oproti loňskému roku – hospitalizace o 1,15 procenta a ambulantní léčba o 1,27 procenta. Celkově se výdaje na centrovou léčbu navýšily za poslední dva roky o 1,26 procenta, což představuje částku téměř 400 milionů korun.

„Nárůst nákladů je způsoben zejména zařazováním stále novějších a dražších léčiv a léčebných postupů. Zhruba 90 procent centrových léků tvoří biologická léčba. Zlepšila se také diagnostika záchytu nádorů v časnějším stádiu, kdy je šance na vyléčení vyšší. Právě nádorová onemocnění jsou jedna z nejčastějších, na která se léčba aplikuje,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Nákladnost centrové léčby je patrná i ve statistikách nejnákladnějších pojištěnců. V roce 2017 vydala pojišťovna nejvyšší částku 50,6 milionu korun na pacienta s hemofilií. Druhým nejdražším pacientem byl také hemofilik a pojišťovna za jeho léčbu zaplatila 22,3 milionu korun. Celkově vydala pojišťovna za 20 nejnákladnějších léčeb téměř 236 milionů korun a vedle hemofilie převažovaly metabolické poruchy a leukemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám