Hlavní obsah

Co symbolizuje tajemná tvář v pošumavském kostele?

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou tajemství, která se asi nikdy nepodaří rozluštit. Hned několik se jich nachází v Dobrši nedaleko Vacova.

Foto: Jan Kaše

Tajemná tvář v kostele Zvěstování Panny Marie

Článek

Pohanská svatyně?

Dominantou obce je bezesporu kaple sv. Jana a sv. Pavla, která stojí na nejvyšším bodu vesnice. Někteří odborníci se domnívají, že ještě před nástupem křesťanství zde byla svatyně.

Místo je to opravdu zvláštní a pokud by zde nebyly vzrostlé stromy, poskytovalo by překrásný výhled i na daleké pohraniční kopce. Ovšem i ty stromy stojí za zmínku. Některé jsou totiž zvláštně zkroucené či vyhnuté. Mohla to způsobit nadprůměrně silná zemská energie?   

Zajímavý pohled přináší psychotronik Pavel Kozák v knize Tajemná místa od Blaníku k Sušici: „Dobrš je výjimečná právě tím, že jsou zde tři silná pozitivní místa v témže sídlišti. Druidi předkeltských národů nemohli takovou skutečnost přehlédnout, a jestliže Dobrš neosídlili, byla tu jistě jejich božiště… Silový bod kaple, který je ve zvonici, říká, že zdejší eneolitická svatyně sloužila k léčení.“ 

Pavel Kozák se ale zároveň domnívá, že kromě tří pozitivních energetických bodů, je zde i něco velice zvláštního. Do jednoho místa této lokality je svedena negativní energie, a to obdobně, jako je tomu v nedaleké Malči (fotografie z Malče jsou dostupné na www.tajemstvisumavy.cz - pozn. aut.).        

Pohanský bůh v křesťanském kostele?

Další záhada je v podobě sochařské výzdoby v kostele Zvěstování Panny Marie, jehož základy bývají datovány do roku 1235. Ze stropu (na svorníku žeber klenby) na vás totiž shlíží tajemná tvář, které z úst vyrůstají dubové ratolesti a z čela tři žaludy.  

„V raně gotické stavbě s románským původem nalezneme unikátní a velmi zachovalou nástěnnou malbu a sochařskou výzdobu s keltskými prvky a symboly, např. s tzv. Zeleným mužem. Tento poměrně častý zdobný prvek není dodnes s jistotou objasněn. Může jít o ranně křesťanskou verzi jakéhosi ďábla, či démona přírodních sil,“ uvádí se na stránkách www.putujici.cz.

Je zvláštní, že paty některých žeber jsou zakončeny zvířecími motivy – hlavou medvěda, lišky a někdo tvrdí, že je zde i vlk. Symbolizuje tedy tajemný obraz vládce přírody? Proč ale druhá, k oltáři blíže umístěná tvář patří Kristovi? Jsou snad na stejné úrovni a každý je pánem jiné části světa?     

Kdo sem umístil sochu anděla?

Hned vedle hlavních dveří do kostela je umístěna socha anděla s krásně propracovanou, mírně předkloněnou hlavou. Anděl má zvednutou pravou rukou, která jako by před něčím varovala. Levá ruka bohužel chybí. Možná držela něco důležitého, co anděl sledoval a na co nás upozorňoval.

Na hrudi je pak umístěn zvláštní symbol – šesticípá hvězda nebo dva zkřížené trojúhelníky s božím okem uprostřed. I když je to nejspíš nepravděpodobné, někdo by to mohl vyložit jako symbol zednářů. Podstatné však je, že nikdo neví, kdo a kdy anděla před kostel umístil.  

Reklama

Výběr článků

Načítám