Hlavní obsah

Co s vánočními stromečky? Rozdrtit

Novinky, Lenka Gulašiová

Odpadová společnost OZO Ostrava investovala na sklonku loňského roku 5,7 milionu korun do pořízení drtiče biologicky rozložitelných odpadů, který je desetkrát výkonnější než doposud využívaný stroj a navíc je mobilní. Díky tomu společnost nabídne i rozšíření doposud poskytovaných služeb.

Foto: Archiv OZO Ostrava
Článek

„Nový mobilní drtič zvládne podrtit až 150 metrů krychlových rostlinného materiálu za hodinu. A navíc si poradí nejen se silnějšími kusy dřeva, a to až do průměru 540 mm, ale také s dlouhou trávou či senem. To doposud používaný stroj, který jsme nyní po deseti letech provozu na kompostárně prodali, neuměl. Dokázal podrtit pouze větve do průměru 350 mm a delší měkké rostlinné materiály ho zahlcovaly,“ představuje novinku značky Husmann jednatel společnosti OZO Ostrava Karel Belda.

A dodává, že nový drtič bude zpracovávat nejen větve z ořezu stromů z veřejné zeleně a ze zahrádek občanů, ale právě v těchto dnech i svezené vánoční stromečky. Výsledná dřevní štěpka pak bude využívána během celé sezony k promíchání s trávou a dalšími rostlinnými odpady při výrobě kompostu, pro jehož kvalitu je nezbytný optimální poměr dusíku (tráva) a uhlíku (dřevo a suché listí) v zakládce.

„Vyšší kapacita drtiče nám společně s jeho mobilitou umožní nabídnout zcela nové služby ostravským městským obvodům a jejich obyvatelům, kteří budou moci větve ze zahrad odkládat na více místech. Až doposud je totiž mohli z kapacitních důvodů odvážet jen do tří ostravských sběrných dvorů, nebo přímo na obecní kompostárnu v Hrušově,“ pokračuje Karel Belda.

„Nyní budeme moci přistavit toto mobilní zařízení rovnou do obvodů a podrtit větve na místě. Pro občany to bude znamenat vyšší komfort likvidace větví a pro město a OZO lepší ekonomiku svozu a využití,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám