Hlavní obsah

Co má Letenský zámeček společného s pražským Hlavním nádražím

Novinky, Jiří Cysař

Uprostřed rušného hlavního města můžeme najít oázu klidu a pohody. Tou je pro mnohé Letenský zámeček s velkou zahradní restaurací a nádhernou vyhlídkou na historické centrum Prahy. Skrývají se zde ještě další zajímavosti o, kterých se moc neví.

Foto: Jiří Cysař

Letenský zámeček a hudební pavilon z 19.století

Článek

Pár kroků od Národního technického muzea se v Letenských parcích nalézá tato novorenesanční stavba na pomezí klasicismu a novorenesance. Byla postavena v roce 1863 architektem Ignácem Vojtěchem Ullmannem.

A právě v osobě architekta se skrývá první zajímavost a unikátnost této stavby. Podílel se na projektování první budovy pražského Hlavního nádraží. A pokud hledáme podobu, jak naše největší nádraží vypadalo v době, kdy neslo název Nádraží císaře Františka Josefa, tak zde máme přesnou zmenšenou podobu. Jinou podobnou stavbu již v Praze nenalezneme.

Při procházce a posezení v kavárně uvnitř zámečku či v zahradní restauraci máme možnost být na místě, kudy procházely dějiny hlavního města. Zde byla totiž také při Zemské výstavě v roce 1891 konečná stanice lanovky. Lanovka byla později v celé délce nahrazena jezdícími schody. První pražská tramvaj Františka Křižíka odtud odvážela až k branám výstaviště návštěvníky.

Tolik z historie. Co je zajímavé pro současnost? Právě po trase lanovky vede nejkratší cesta na Letnou od Vltavy a také zde zůstalo v křoví schované zábradlí a opěrná zídka z horní stanice lanovky. Musíme dojít na vyhlídkové místo pod restaurací a pozorně se dívat vpravo do svahu. Pak už jen použít svou fantazii na představení si trasy lanovky nebo schodů ve svahu.

V blízkém okolí se nalézají další historické stavby - hudební pavilon z 19. století a především unikátní dřevěný kolotoč z roku 1905. Kolotoč získalo Národní technické muzeum a v současné době jej rekonstruuje. V blízké době by snad mohl být v provozu. Podle loňského vyjádření ředitele NTM Karla Ksandra by měl kolotoč opět jezdit od roku 2016.

V zámečku dnes nalezneme čtyři restaurace různých stylů. Po celý rok se zde pořádají nejrůznější společenské akce jako například tiskové konference a galavečery a v neposlední řadě také svatební hostiny a celé svatby. Hned vedle zámečku je celoročně otevřený venkovní stánek s občerstvením.

A tak nic nebrání vyrazit na vycházku do minulosti i současnosti našeho hlavního města. Pro mimopražské návštěvníky: na místo se lze dostat od tramvají z Letenského náměstí, nebo pěšky od stanice Nábřeží kpt. Jaroše a to od Vltavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám