Hlavní obsah

Co jedí doma čeští a bavorští farmáři? Odpověď nabízí nová kuchařka

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová kuchařská kniha odhaluje, jak se vaří u zemědělců v jihozápadních Čechách a ve východním Bavorsku.

Foto: Václav Kohout

Regionální kuchařka z jihozápadních Čech a východního Bavorska mapující zajímavé recepty místních sedláků

Článek

Zajímalo vás někdy v dnešní době, kdy gastronomie je věda, kterou se kromě odborníků zaobírá i celá řada více či méně známých médií, jak se stravují ti, kdo jsou výrobě potravin nejblíže, tedy zemědělci a potravináři v jihozápadních Čechách? A na čem si pochutnávají jejich kolegové v Bavorsku?

Těmito otázkami se ve společném projektu Úhlavy o. p. s. a Úřadu pro potravinářství, zemědělství a lesnictví v Chamu zabývá publikace, která vychází těsně před letošními vánocemi.

V rámci projektu Zážitková turistika na venkově – alternativní příjmy v zemědělství v česko-bavorském příhraničí financovaného z Cíle 3 Česko bavorského operačního programu byla vydána knížka nazvaná Z farmy až na talíř aneb Jak se vaří v česko-bavorském příhraničí.

V této kuchařce se kromě receptů, které jsou vázány na jednotlivé zemědělské podniky nebo regionální hotely, dozvíte třeba i o plemeni zvířat, ze kterého jsou pokrmy připravovány či o dalších zajímavostech, které na farmě v rámci zážitkové turistiky návštěvníci mohou vyzkoušet. Ne náhodou kuchařská kniha navazuje na již dříve oběma partnery vydaný katalog Zážitková turistika na venkově – bez hranic.

Český labužník, i německý „fajnšmekr“ mají možnost porovnat, co region, rozložený na obou stranách Šumavy, nabízí nejen v oblasti jídla a pití, ale i v dalších zajímavých aktivitách. Publikace jsou zároveň v češtině i němčině, takže je možno v nich ihned najít názvy a popisy jídel v druhém jazyce, což je znalost, která se při vybírání z jídelního lístku Čechům v bavorských restauracích může vždy hodit.

V kuchařské knize je přes 60 receptů z celkem 22 farem a tyto recepty jsou sestaveny z dostupných místních surovin česko-bavorského příhraničí. Je samozřejmostí, že ve velké míře jsou využívány, doma vyrobené suroviny, které zdejší zemědělci nabízejí k prodeji zákazníkům. Recepty může tedy vyzkoušet opravdu každý.

V publikaci se nenajdou nejluxusnější speciality a ani kulinářské novátorství, ale ukázky poctivého, tradičního zpracování surovin, o které se se čtenáři podělili farmáři a jejich zkušenosti doplnili svými znalostmi šéfkuchaři hotelů z regionu. Nechybí samozřejmě ani řada autentických fotografií umocňujících atmosféru knihy.

Na své si přijdou jak ti, kteří se pokusí vyzkoušet své kuchařské umění podle jednotlivých receptů, tak i ti, kteří navštíví farmy s vlastní produkcí surovin a zároveň vlastní restaurací, a přesvědčí se, jak chutná ona přímá vazba z farmy až na talíř.

Kuchařka je k dispozici zájemcům jak na české, tak i na bavorské straně hranice u řešitelů projektu, na farmách, které do publikace přispěly svými recepty, či ve vybraných informačních centrech.

Reklama

Výběr článků

Načítám