Hlavní obsah

Co je to domov? Otázku vám zodpoví v poličském muzeu

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je to domov? Podle encyklopedií se jedná o pojem znamenající nějaké vlastní lidské obydlí – dům, byt, vilu apod. – prostě nějaké místo, kde jsme doma. Možná se ale na besedě manželů Samojských dozvíme něco jiného…

Foto: Alena Jandlová

Dr. Petr Samojský

Článek

„Od počátku své existence si člověk vytváří domov, a nejinak je tomu i dnes. Jak důležitý je náš byt nebo dům, abychom měli jistotu a pocit domova? Podívejme se na historický vývoj pojímání domova v době středověku a renesance, zkusme si představit možné podoby domova v daleké budoucnosti, a zamysleme se z té perspektivy nad domovem naším,” odpovídá na otázku Dr. Petr Samojský. Spolu s ním bude přednášet i jeho žena Kateřina Samojská, PhD.

Beseda se uskuteční v pondělí 4. dubna od 17.00 hodin v přednáškovém sále Centra Bohuslava Martinů v Poličce.

Co možná o Dr. Petru Samojském nevíte, je to, že je nejen milovníkem žluté barvy, koček a kávy a vyznavačem slunce v duši. Původně byl vozmistrem, hráčem na indický sitár a od července roku 2002 také unitářský duchovní Pražské obce unitářů.

Během předchozích sedmi let žil v USA, kde studoval a pracoval jako kaplan v nemocnici St. Vincent Hospital v Clevelandu, Ohio, a jako duchovní v UU Church of Greeley, Colorado. Petr obdržel magisterský diplom v Meadville Lombard Theological School v Chicagu, a doktorský diplom v Chicago Theological Seminary, za projekt zaměřený na uplatnění terapie expresivním uměním v duchovenské práci. Nyní žije s rodinou poblíž Prahy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám