Hlavní obsah

Co dobrého popíjet a jak obehrát návštěvu v kartách? Na to přišli i na zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Mníšku pod Brdy si mohou návštěvníci prohlédnout místnosti ve dvou prohlídkových trasách a navštívit reprezentační pokoje i soukromé apartmá posledních majitelů. O prázdninách je otevřeno kromě pondělí každý den od 10.00 do 16.30 hodin.

Foto: Anna Čelouchová

Cestovní likérová sada se skleněnými kalíšky a karafami.

Článek

Mníšecký zámek nedaleko Prahy nabízí bohatě zařízené interiéry, mezi kterými mohou návštěvníci spatřit soukromé ložnice na druhém okruhu nebo velké jídelny na okruhu prvním. Do toho prvního náleží i menší salónky, kde společnost trávila volné chvíle při odpolední kávě a odpočinku.

Řadí se sem také dámský salónek krásně zdobený nástěnnými malbami i úplně nejmenší pokoj na celém zámku, salónek pánský, kuřácký nebo také hrací. Místnosti jsou propojeny a přímo spolu sousedí. Že by už i v dřívějších dobách dámy tušily, že své drahé musí mít pod dohledem?

Pánský salónek patří k těm z mála pokojů, ve kterých na mníšeckém zámku zůstala valená barokní klenba. Obdivovat tu můžeme i štukovou výzdobu nebo jediný zachovalý krb s mramorovým ostěním. V něm se topilo ještě v minulém století, v ostatních místnostech stojí vysoká zdobená kamna.

Salónek byl pánskou společností oblíbený. Je malý a útulný a nabízel vše, co stačilo pánům ke spokojenosti. Kuřácké náčiní, dýmky, cigaretové špičky i kleště na doutníky, gramofon k poslechu a zejména hrací stolek na mariáš i jiný hazard. Bohatě intarzovaný sklápěcí stolek je německou prací, má jamky na mince i speciální místa na odkládání dobrého pití. Je umístěn před velké vestavěné zrcadlo. Možná, že toho pánové zkoušeli chytře využít. Posadili návštěvu právě do křesla pod zrcadlem, aby tak svému spoluhráči mohli vidět do karet a obehrát ho.

A jaké dobré pití si při svých karetních dýcháncích dopřávali? Velmi oblíbené byly "zdravotní" bylinné likéry. Užívaly se na spoustu neduhů. Na podporu dobrého trávení, jako prevence před nachlazením, pro udržení biologické rovnováhy. Páni je pili z malých skleniček a aby byly stále při ruce, měli k dispozici cestovní likérovou sadu. Ta se skládá ze dvou skleněných karaf a osmi kalíšků umístěných v dřevěné uzamykatelné truhličce opatřené držadly pro snadný přenos. Opravdu praktické vybavení.

Co ale bylo v místnosti také důležité? Pánský salónek je spojen s chodbičkou a bočním točitým schodištěm, které vede z patra přímo na zámecké nádvoří. Pročpak to? Pánové tak mohli kdykoliv nepozorovaně přijít, nebo místnost opustit.

Asi proto tu hned sousedí dámský salónek. Snad ani kouř odvedle nevadil. Dámy si tu mohly překontrolovat svůj vzhled před praktickým zavíracím toaletním stolkem, odpočívat na prodlouženém křesle nebo sedět u stolečku a popíjet kávu nebo čaj z malých porcelánových šálků. Dokonce měly i speciální vybavení k tomu, aby jim nápoj rychle nevystydl. Jaký? Přijďte a uvidíte na vlastní oči.

Reklama

Výběr článků

Načítám