Hlavní obsah

Členky rekreační turistiky využily teplý víkend k rozloučení s výlety do přírody

Novinky, Stanislava Dvořáková

Prodloužený říjnový víkend navíc téměř s letním počasím vylákal členky rekreační turistiky Klubu českých turistů Ústí nad Orlicí k společné procházce po okolí města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Barevný obraz babího léta vítající návštěvníky města Ústí nad Orlicí.

Článek

Rekreační turistika v Ústí nad Orlicí nabízí na každý víkend společný výlet, ať do velkých měst (Kolína, Prahy, Olomouce a dalších podle návrhu členů), tak po městě Ústí nad Orlicí a jeho okolí.

Tentokrát končící období krásného babího léta se členky rozhodly využít k procházce po obvodu města. Nebyly to pouze místní příslušnice, ale přijely členky i z blízkého okolí. A bylo na čase, nezvykle teplé dny se jako mávnutím proutku hned následující den změnily v typické pochmurné a chladné dny dušičkového období.

I víkendová procházka po cyklistické stezce dosvědčovala, že pohled na krásy podzimní krajiny je poslední. Spoře se již našla místa s typickou podzimní ozdobou. Z nádherného vybarvení některých stromů zbyl na zemi jen měkký pestrobarevný koberec. Prostor oblohy doplňovaly holé větve čekající na ozdobu sněhových vloček. Přesto příjemný den s řadou četných výletníků pěších i na kolech naplňoval pocit družné zábavy.

Procházka nabídla i okolí, kde se příroda pere s technikou. Ladné křivky krajiny narušily bagry a nevzhledné hory hlíny. Toto je však nezbytným dokladem výstavby železničního koridoru, nové silnice, renovace chodníku v okrajové části Oldřichovic a dalších oprav ve městě. Roky známá místa se tak mění k nepoznání a poslední pohled či fotografie se stane brzy historií.

Cílem bylo i vodácké tábořiště Cakle, kde předcházející den vodáci uzamkli řeku Tichou Orlici a rozloučili se s letošní sezonou. Tentokrát bylo toto vyhledávané místo opuštěné, naplněné klidem nastupující zimy.

Poslední etapou trasy byla cyklostezka vedoucí do města lemovaná řadou břízek, které pozlatily poslední rozloučení s procházkou i letošní krásnou a příjemným počasím prodlouženou sezonou. Zahrádky okraje města navíc připomněly, že nastal čas, kdy je třeba i s úrodou myslet na zimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám