Hlavní obsah

Čížová: obec s čestným prvenstvím, spoustou historických památek a zajímavostí

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Čížová, ležící jen sedm kilometrů od Písku, získala roku 2010 v klání o titul Vesnice roku toto prestižní ocenění. Je častým cílem výletníků, pátrajících po méně známých stopách historie i dalekých rozhledech. Najdete zde i připomínky krvavě kruté historie, stejně jako mystiku neuvěřitelnosti pověstí.

Foto: Petr Hejna ml.

kaple sv. Barbory

Článek

Mezi nepřehlédnutelné památky Čížové patří návršní hřbitovní kostel sv. Jakuba, tyčící se na vrchu, odkud je před hřbitovem z terasy s orientační mapkou pěkný rozhled do kraje pod ním, někdy kromě Písecka podle atmosférických podmínek až na Šumavu. Toto místo je spojené s krvavou historií vraždy rytíře Loreckého, který zde má spolu se svými, současně s ním roku 1571 ubitými syny, umístěný náhrobek.

Unikátní je i kamenná křtitelnice z 13. století, protilehlá kaple sv. Barbory pochází z roku 1759, dřevěná zvonice z 1. poloviny 16. století zaujme atypickou podobou ve tvaru husitské hlásky. Blízký špitál pochází z let 1762 - 1763, vystavěn byl pro osm starých a chudých lidí, v patře přebýval kaplan.

Kolorit místa doplňuje studna s rumpálem krytým dřevěnou barokní osmistěnnou konstrukcí, vytesaná do hloubky 30 metrů. Další vyhlídková plošina se nachází na cestě pod hřbitovem směrem k západu.

Cestou od Jakuba na Předotice po levé straně, takřka proti kapličce na okraji protilehlého pole, je přímo u silnice umístěný smírčí kříž, ke kterému se vztahuje pověst o sedlákovi z Bošovic, který ho přemístil k bráně svého statku, kde sloužil jako patník. Leč od toho okamžiku po sedlákově dvoře počala pobíhat podivná černá slepice, které se sedlák zalekl a raději kříž vrátil na své místo. Slepice se od toho okamžiku neobjevila.

Zámek na místě starší tvrze nechal roku 1629 (doloženo tímto letopočtem nad portálem západní části budovy) vystavět Jan mladší Deym ze Stříteže. Jan Jindřich Deym prodal roku 1690 statek Čížovou svému staršímu bratru Janu Petrovi, roku 1715 smluvně zajistila od něj majetnictví hraběnka Antonie Josefa Černínová z Chudenic, které nechala vystavět zmíněnou hřbitovní kapli i špitál. Později byla Čížová připojena k drhovelskému panství a roku 1753 přešla společně do majetku Lobkoviců.

Zámek obec roku 2013 odkoupila, vyhlásila sbírku na jeho opravu, i díky které probíhá úspěšná rekonstrukce.

O kousek níže k trati proti zámku přes silnici stojí budova bývalého šlechtického pivovaru, zbudovaného v 2. polovině 17. století Václavem Mikulášem Deymem. Dnes čp. 20 poznáte  i podle slunečních hodin na fasádě, dnešní podobu získal snížením roku 1924.

Rovněž bývalý klášter jeptišek není zas tak starý, pochází z let 1900 - 1901, založila ho Anna z Lobkowicz a byl postaven pro tři milosrdné sestry Kongregace Nejsvětější svátosti, pohledem přes okna je patrné, že dnes slouží budova jako archiv.

Pod  Čížovou spadá i lokalita záchranné stanice živočichů Makov, kde můžete spatřit spoustu dravých ptáků, vydry i jinou naši lesní a vodní havěť, bez péče lidí (byť mnohdy právě jimi zraněných), odsouzenou k brzkému konci. Život ve stanici je možno sledovat na dálku přes webkamery. 

Obec je snadno dostupná automobilem, nalézá se u silničního tahu z Písku k nedalekým lázním Vráž, obklopených přírodními zajímavostmi, železniční zastávka na trase Protivín - Zdice je umístěna nedaleko vyhlášené pekárny v přilehlých Zlivicích, kde rozhodně stojí za to ochutnat nejen tradiční staročeský chléb z domácího kvasu. Své místo si ve sportovním světě našel i místní divizní fotbalový klub TJ Sokol Čížová.

Pod Čížovou spadají dále vesnice Zlivice, Krašovice, Bošovice, Nová Ves, Topělec, Borečnice - mapa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám