Hlavní obsah

Císařská hostina se stane hlavní inspirací Mikulov gourmet festivalu 2013

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva se ve městě pod Pálavou rozplynula vůně lahůdek z moravské, židovské, rakouské, německé a habánské kuchyně, organizátoři Mikulov gourmet festivalu dávají nahlédnout pod pokličku příštího ročníku. Co budou členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky podávat v roce 2013?

Foto: archiv o. s. MGF

Hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák (třetí zprava) s kuchaři, hosteskami a číšníky.

Článek

Zatímco letos mohli účastníci ochutnat tradiční pokrmy pěti národů, jejichž zástupci v Mikulově v průběhu staletí žili, příští rok se menu inspiruje v jídelníčku císařské hostiny, kterou pamatují zdi mikulovského zámku.

„Plánujeme také rozšíření festivalu do další, šesté restaurace. Hlavní filozofie festivalu však zůstává od počátku totožná, chceme ji pouze nadále rozvíjet. Kvalitní moravské víno coby ryze regionální produkt a špičková gastronomie v podání těch nejlepších kuchařů servírovaná ve městě pod Pálavou,“ zdůraznil hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Letošní ročník se podle něj mimořádně vyvedl. „Vyšlo počasí, jídlo bylo skvělé, pochutnalo si na něm čtyři sta dvacet spokojených návštěvníků. Zájemcům, kteří se včas nezaregistrovali, jsme ale bohužel nemohli vyjít vstříc. Registrace je skutečně nezbytná, a to především kvůli zajištění kvalitních surovin a špičkové kvality,“ vysvětlil Marcinčák.

Ohlasy na třetí ročník? Prý samé superlativy. „Poznával jsem mezi hosty tváře z loňska. Ale cestu si k nám našli i nováčci z Čech, Moravy i ze zahraničí, kteří se k nám chtějí vracet a vzít s sebou přátele, kolegy, známé. Neoslovila je pouze prvotřídní gastronomie s vybranými víny, ale rovněž doprovodný program a atmosféra našeho města. To vše společně nahrává nezapomenutelným zážitkům,“ doplnil hlavní organizátor.

Festival se dočkal uznání i v řadách odborné veřejnosti. Czech tourism ho oficiálně podpořil zařazením do projektu na podporu české gastronomie Czech Specials.

Kromě celé řady VIP návštěvníků si gurmánský maratón nenechali ujít ani představitelé Českého Krumlova. „Přivítali jsme starostu s místostarostkou města a ředitele Českokrumlovského rozvojového fondu. Dlouhodobě jsme usilovali o navázání úzké spolupráce. Těší mě, že společně začínáme rozvíjet myšlenku Perel jihu České republiky, kterými je Mikulov na Moravě a Český Krumlov v Čechách,“ nastínil Marcinčák.

Gourmet festival tak rok co rok přitahuje pozornost řady významných lidí, investorů a umělců, kteří šíří věhlas města dál. Jako například Jan Hřebejk. „Kdysi jsme spolu hovořili o tom, že by Mikulovu slušel vlastní filmový festival. Letos jsme si u vína dali ruku na to, že uděláme všechno proto, abychom tento nápad uvedli co nejdříve v život,“ prozradil Marcinčák.

Už teď zve na čtvrtý ročník. Ten se uskuteční od 30. května do 2. června 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám