Hlavní obsah

Čínští studenti z Wu-chanu se vzdělávají v Ostravě

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběma je dvacet jedna let, jsou z Číny a od letošního září studují obor Finance na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě.

Foto: foto: MTA

Čínští studenti při výuce.

Článek

Dívka Wang Yao, které spolužáci říkají Flora, má ráda tanec, jógu a hru na piano. Pochází z Wu-chanu - nejlidnatějšího města ve střední Číně a hlavní metropole provincie Chu-pej. V samotném městě žije deset miliónů obyvatel, z toho jeden milión studentů.

Patří mezi ně i Flora, která uplynulé dva roky navštěvovala tamější School of Economics, Politics & Law. Je součástí Hubei University of Technology, jež v roce 2007 uzavřela bilaterální smlouvu o spolupráci s VŠB-TUO. Od tohoto dokumentu byl už jen krůček k rozvíjení spolupráce mezi ostravskými a hubeiskými ekonomy.

Na Ekonomické fakultě VŠB-TUO se v akademickém roce 2012/2013 vzdělává v oboru Finance 23 čínských vysokoškoláků v bakalářském studijním programu, dalších 14 Číňanů od letošního září studuje navazující magisterský program. Patří mezi ně i Flora, úspěšná absolventka bakalářského studia na Ekonomické fakultě. Zeptali jsme se jí na rozdíl mezi vysokoškolským vzděláváním v Ostravě a na její domácí ekonomické fakultě ve Wu-chanu.

„Je velmi výrazný," uvedla Flora. „U nás se pedagog věnuje na jedné hodině stovce studentů. Podle dosavadních zkušeností se mi jeví, že učitelé na ostravské Ekonomické fakultě při výuce více využívají poznatky z praxe. Ptají se na naše názory, požadují, abychom daný problém okomentovali, záleží jim na odborné diskusi se studenty. A to se mi moc líbí," říká Flora, která by se chtěla zdokonalit v matematice a prohloubit znalosti o managementu. A protože v Ostravě studuje výhradně v angličtině, stále se v ní zdokonaluje a věří, že ji pak uplatní ve své další profesní dráze.

„Což je velká výhoda,“ dodal Flořin spolužák Liu Kai, jemuž všichni ve škole říkají Victor. Také on se věnuje financím a i v jeho případě se jedná o první zahraniční pobyt. A protože pochází z nejlidnatější země světa, ani ho moc nepřekvapuje, že na ulicích Ostravy potkává podstatně méně lidí než v desetimiliónovém Wu-chanu.

„Zdá se nám, že v Česku se žije pomaleji a pohodlněji. To v Číně všichni spěchají a většinou pořád pracují," doplnila Victora Flora. Na české pedagogy však nedá dopustit, stejně jako na vstřícnost Ostravanů. „Při nákupu kosmetiky mi prodavačka nerozuměla, a tak zatelefonovala manželovi, který ovládal angličtinu a ochotně pomohl s tlumočením," vzpomíná na laskavou příhodu Flora.

Victora s Florou při našem setkání zajímalo, zda i někteří čeští vysokoškoláci z Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava neuvažují o studiu na hubeiské univerzitě ve Wu-chanu. Podle informací Martina Macháčka, proděkana ostravské Ekonomické fakulty, smlouva tuto možnost v zásadě nevylučuje. Naši studenti by si však museli vzdělání na hubeiské univerzitě zřejmě platit. Stejně jako si čínští studenti hradí studijní pobyt v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám