Hlavní obsah

Činohra Národního divadla moravskoslezského nabízí umělecky i divácky vděčné tituly

Novinky, Robert Rohál

Kultovní muzikál Balada pro banditu, brilantní komedie Jak důležité je mít Filipa, psychologický thriller Smrtihlav, magický Sen noc svatojánské, černá detektivka Trable s Harrym a další tituly - to je nabídka letošní sezony činohry Národního divadla moravskoslezského Ostrava.

Foto: Robert Rohál

Režisér a umělecký šéf činohry NDM Ostrava Peter Gábor.

Článek

Velká vášnivá láska, síla přátelství, ale i jeho zrada - to jsou podle režiséra a nového šéfa činohry Národního divadla moravskoslezského Ostrava Petera Gábora mimořádně silné fenomény v životě Nikoly Šuhaje. Jeho životní příběh v Baladě pro banditu, která měla v Divadle Jiřího Myrona právě v Gáborově režii premiéru na samém konci minulé sezóny, je plný magické síly, temperamentu a podmanivé hudby.

"Novou divadelní sezónu odstartujeme premiérou brilantní komedie Oscara Wildea Jak důležité je mít Filipa. Humor a moudrost tohoto anglického autora si v několika reprízách připomeneme i v komedii Ideální manžel. Fantaskní komedie Sajns fikšn je dílem českého autora Mariana Pally, kterou připravujeme do speciálně upraveného prostoru Divadla Jiřího Myrona. Zkušebna Divadla Antonína Dvořáka se v české premiéře hry irského dramatika Billyho Rocha Slož mě něžně promění na boxerský ring," uvedl Peter Gábor.

V další české premiéře hry Smrtihlav nejuznávanějšího a nejkontroverznějšího německého spisovatele a dramatika Martina Walsera se ostravské publikum dočká strhujícího psychologického thrilleru, v němž se děti touží vyrovnat se šokujícím proviněním jejich otců. Laskavý černý humor s detektivním nábojem - to jsou mimořádné přednosti textu Alfreda Hitchcocka Trable s Harrym.

"Vrátit světu ztracenou harmonii, unášet se magickou silou noci a mileneckých vztahů dopřeje divákům v této sezoně také William Shakespeare a jeho Sen svatojánské noci. Ostatně láska bude kralovat i v nesmrtelném příběhu o Tristanovi a Isoldě, který nepřetržitě provokuje filmové i divadelní tvůrce," dodal šéf činohry Peter Gábor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám