Hlavní obsah
Při loňském ročníku porota hodnotila rekordních 74 frgálů. Foto: Leona Brázdilová

Chystá se další ročník soutěže frgálů, letos nově s kategorií kuriozit

Pekařky a pekaři mohou letos již pojedenácté poměřit svůj um v soutěži o nejlepší valašský frgál. Uskuteční se v neděli 7. října ve Velkých Karlovicích v rámci Karlovského gastrofestivalu. Letošní ročník přinese novinku - speciální kategorii kuriózních a neobvyklých koláčů.

Při loňském ročníku porota hodnotila rekordních 74 frgálů. Foto: Leona Brázdilová
Chystá se další ročník soutěže frgálů, letos nově s kategorií kuriozit

„Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději půl hodiny před začátkem. Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele opět usedne Ladislav Frgal. Poté budou ochutnávat návštěvníci. Připraveny budou také frgály na prodej,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí hotelu Lanterna, kde se klání tradičně koná.

Během soutěže zahraje kapela Dareband a zapívá pěvecký sbor Karlovjanky. Vítězové mohou získat domácí spotřebiče ETA a Whirlpool a další ceny od hotelu Lanterna a Resortu Valachy.

Letošní novinkou bude zvláštní kategorie věnovaná neobvyklým frgálům a kuriozitám. „Každý rok nám pekařky vozí pro zpestření i různé zvláštní frgály - neobvyklých tvarů a velikostí, netradičně zdobené více druhy náplně, pomalované či popsané povidly. Tyto frgály nemohou být standardně hodnoceny porotou, protože nesplňují základní soutěžní parametry. Abychom ale i jejich autorkám vyjádřili uznání za tvořivost, vymysleli jsme pro ně novou kategorii,“ vysvětlila Zuzana Vašutová.

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové.

Loni zvítězil povidlový frgál Blaženy Sedlákové z Velkých Karlovic.

Soutěž, která si již mezi místními pekařkami získala popularitu, vznikla před jedenácti lety spíše náhodou. „Shodou okolností se tehdy v našem hotelu jako host objevil pan Frgal. Jeho jméno nás zaujalo, slovo dalo slovo a první ročník byl víceméně neformální, hodnotilo se při něm deset frgálů spíše z okruhu známých,“ přiblížila Vašutová.

Věhlas soutěže od té doby roste a s ním i zájem o účast. Loni již porota hodnotila 74 frgálů, což bylo o 25 víc než rok předtím a celkově nejvíc v historii soutěže. Klání se účastní jak „domácí“ pekařky, které pečou jen pro sebe a svou rodinu, tak i profesionální pekařství ze širšího regionu.

Karlovský gastrofestival, během něhož se soutěž frgálů koná, nabídne od pátku 5. do neděle 7. října ve Velkých Karlovicích i další gurmánské zážitky - Gastro tour s ochutnávkami nejen valašských specialit, degustační menu v podání kuchaře s michelinskou hvězdou Miguela Rochy Vieiry, kuchařské show, řemeslný jarmark nebo lidovou veselici. 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků