Hlavní obsah

Chodské slavnosti přilákaly desetitisíce lidí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice za sebou mají jednu z největších akcí roku. 61. Chodské slavnosti do města opět přilákaly desetitisíce návštěvníků. Každý si v programu našel to své. Davy lidí neodradil ani občasný déšť, který příjemně ochladil rozpálené ulice.

Foto: Město Domažlice

Během soboty a neděle se v Domažlicích na pěti scénách představilo více než 50 sólových i komponovaných pořadů.

Článek

Zahájení Chodských slavností – Vavřinecké pouti proběhlo letos netradičně mimo město. Konalo se na vrchu Baldov u Domažlic, kde byl slavnostně odhalen Pomník bitvy u Domažlic z dílny klatovského sochaře Václava Fialy.

"Na tento okamžik čekal Baldov 90 let. Vrací se mu sláva, čest, smysl, prostě vše, co mu bylo dlouhá léta upíráno. Je také naplněn sen našich předchůdců, na jejichž základech se podařilo dokončit tohle dílo. Za to, že tady skutečně můžeme stát, patří obrovské poděkování vedení domažlické radnice," upozornil při svém projevu zakladatel myšlenky obnovit památné místo na Baldově Miloš Novotný ze Společnosti pro památník bitvy u Domažlic.

Na Baldov si v pátek 14. srpna odpoledne i přes velmi vysoké teploty našly cestu stovky lidí. Podívat se přijel například i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, poslanec Parlamentu České republiky Vladislav Vilímec, radní Plzeňského kraje Jaroslav Šobr nebo generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Během soboty a neděle se v Domažlicích na pěti scénách představilo více než 50 sólových i komponovaných pořadů. Svůj folklor předvedli také zahraniční hosté. V neděli program vyvrcholil v letním kině pořadem Bárovo…, který byl věnovaný odkazu a dílu J. Š. Baara.

"V letošním roce nás trochu nemile překvapilo počasí, silný déšť s bouřkou přerušil pár minut před koncem pořad Dudácké Štandrle, déšť také pozdržel technické přípravy závěrečného pořadu v letním kině. Počasí je ale jediné, co ovlivnit nemůžeme. Všechna vystoupení v rámci hlavního programu byla výborně navštívena a jsem si jist, že všichni účinkující mohli být podle ohlasů a reakcí z řad publika spokojeni," zhodnotil víkendový program ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích Kamil Jindřich.

"Myslím si, že se letošní slavnosti opravdu vydařily. Chtěl bych tímto poděkovat všem návštěvníkům, kteří k nám zavítali, dík patří i občanům města, kteří tolerovali zvýšený hluk v ulicích města, pracovníkům všech městských organizací, kteří se podíleli na organizaci akcí a také úklidu nepořádku a v neposlední řadě děkuji i pořadatelům všech doprovodných akcí, sportovním oddílům a prodejcům a obchodníkům, kteří zajistili širokou nabídku zboží a služeb," uvedl starosta Domažlic Miroslav Mach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám