Hlavní obsah

Chmel v Postřižinském pivovaru česali politici i celé rodiny

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. srpna uspořádal nymburský pivovar, jenž nese název podle Postřižin Bohumila Hrabala, již třetí symbolickou dočesnou.

Foto: Jan Řehounek

Brigádníci pod chmelovými štoky.

Článek

„Políčko se sladovnickým ječmenem a malou chmelnici jsme založili, abychom mohli především dětem a mládeži při exkursích dokumentovat názorně všechny postupy vedoucí k výrobě piva,“ vysvětlil ředitel Pavel Benák, proč pivovar na svém pozemku pěstuje chmel.

O třinácté hodině se v areálu pivovaru začali scházet lidé, aby po chvíli přihlíželi slavnostnímu stržení štoku z políčka o 68 rostlinách žateckého poloraného červeňáku, po němž se mnozí, dokonce i celé rodiny, zapojili do česání chmelových hlávek. Řada z nich si po letech připomněla studentská léta, kdy jezdili vždy v závěru prázdnin na chmelové brigády.

Mezi česáči se objevily i tváře známé z politické sféry – exministryně Kateřina Valachová, předseda Parlamentu ČR Jan Hamáček a starosta města Poděbrady Ladislav Langr. Tuto příležitost si nenechal ujít ani nymburský starosta Pavel Fojtík.

Účastníci dočesné si mohli prohlédnout v prostorách staré sladovny výstavu maďarských výtvarníků Momentky z Hrabalovy galaxie, pozornosti neušla ani pamětní deska, kterou pivovar odhalil v roce 1997 na vnější stěně sladovny Bohumilu Hrabalovi, ve výšce „kam čůrají psi“.

K dobré pohodě hrály až do večera kapely Huafi, Diesel, Nespoutaní hoši a Telegraf a samozřejmě nechybělo čerstvě čepované Postřižinské pivo včetně třináctistupňového Něžného barbara. Aby nebyli ošizeni ani řidiči, bylo na čepu i nealkoholické pivo Střízlík.    

Reklama

Výběr článků

Načítám