Hlavní obsah

Chirurgové valašskomeziříčské nemocnice operují kýlu novou šetrnější metodou

Novinky, Hana Szotkowská

Chirurgové valašskomeziříčské nemocnice začali operovat kýlu novou šetrnější metodou. Novinka spočívá ve vkládání speciálně tvarované síťky, která se v těle pacienta sama uchytí. Nová metoda s sebou mimo jiné přináší lepší kosmetický efekt, kratší dobu hospitalizace i rychlejší rekonvalescenci.

Foto: Radka Baková

Kýla je onemocnění, které doprovází lidstvo od samého počátku a stejně tak dlouho jsou datovány snahy o její léčbu.

Článek

Kýla je onemocnění, které doprovází lidstvo od samého počátku a stejně tak dlouho jsou datovány snahy o její léčbu.

„Jedná se o oslabení břišní stěny v typických místech, nejčastěji v tříslech. Toto oslabení může vyústit až v defekt, kterým z dutiny břišní prolabují některé orgány do podkoží, nejčastěji střevo. Pacient si například může nahmatat volně pohyblivý váček v oblasti třísla, který jej obtěžuje bolestí zvláště při chůzi a zátěži,“ přibližuje chirurg valašskomeziříčské nemocnice MUDr. Karel Šimoník.

Stejně tak může být kýla i bez obtěžujících příznaků - takzvaná asymptomatická. „Jedná se ovšem o onemocnění s vývojem, to znamená, že se kýla časem zvětšuje a může se uskřinout, což je život ohrožující stav. Proto by měla být řešena v časných stádiích,“ varuje lékař.

Vyléčit kýly dnes lze jen pomoci operačního zákroku. Buď klasicky, tedy otevřeně s řezem na kůži, nebo laparoskopicky, což je modernější miniinvazivní metoda, kterou dlouhodobě operují také lékaři valaškomeziříčské nemocnice. Teď však přišli s novinkou, která výrazně snižuje riziko pooperačních komplikací a přináší tak i rychlejší rekonvalescenci. Metoda spočívá v užití speciálně tvarované síťky, která se v těle sama uchytí.

Laparoskopická operace probíhá v celkové anestezii ze tří krátkých řezů. Chirurgové zavedou optiku a pracovní kanály do dutiny břišní. Nástroji odklopí pobřišnici, uvolní kýlní vak a pak už jen do vypreparovaného prostoru umístí speciální síťku, která se v těle sama uchytí.

„Operace končí vytažením portů a zašitím kožních ranek. Implantovaná síťka má za úkol navodit tvorbu vazivové tkáně, která defekt zacelí a zpevní. Ve výsledku mají tedy pacienti celkem tři malé ranky a kosmeticky příznivé jizvičky v podbřišku a v ideálním případě odcházejí první pooperační den domů, aby se do čtrnácti dnů rekonvalescence opět zapojili do svých běžných denních aktivit,“ popisuje samotný zákrok MUDr. Šimoník s tím, že celá operace trvá od 45 do 90 minut. 

Výhody laparoskopického zákroku jsou podle lékařů neoddiskutovatelné. „Pomineme-li vizuálně přijatelnější jizvy, mají pacienti menší bolesti v pooperačním průběhu než v případě klasické operace. Miniinvazivní přístup navíc také umožňuje rychlejší rekonvalescenci a rehabilitaci a snižuje riziko recidiv a pooperačních komplikací,“ jmenuje jednotlivé výhody lékař. 

Nová metoda skýtá výhody i pro lékaře. Během miniinvazivního zákroku si mohou prohlédnout celou břišní dutinu a odhalit případná jiná onemocnění. Kromě toho dokážou díky laparoskopii vyřešit oboustrannou kýlu jednou operací.

Přestože je technika provedení laparoskopické implantace síťky náročnější na vybavení a zručnost chirurga, celosvětově je laparoskopická operace kýly jednou z nejčastějších operací. V USA se provádí téměř milion operací ročně, v České republice je to za rok kolem 15 000 operací.

Reklama

Výběr článků

Načítám