Hlavní obsah

Chirurgové valašskomeziříčské nemocnice operují kýlu novou šetrnější metodou

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chirurgové valašskomeziříčské nemocnice začali operovat kýlu novou šetrnější metodou. Novinka spočívá ve vkládání speciálně tvarované síťky, která se v těle pacienta sama uchytí. Nová metoda s sebou mimo jiné přináší lepší kosmetický efekt, kratší dobu hospitalizace i rychlejší rekonvalescenci.

Foto: Radka Baková

Kýla je onemocnění, které doprovází lidstvo od samého počátku a stejně tak dlouho jsou datovány snahy o její léčbu.

Článek

Kýla je onemocnění, které doprovází lidstvo od samého počátku a stejně tak dlouho jsou datovány snahy o její léčbu.

„Jedná se o oslabení břišní stěny v typických místech, nejčastěji v tříslech. Toto oslabení může vyústit až v defekt, kterým z dutiny břišní prolabují některé orgány do podkoží, nejčastěji střevo. Pacient si například může nahmatat volně pohyblivý váček v oblasti třísla, který jej obtěžuje bolestí zvláště při chůzi a zátěži,“ přibližuje chirurg valašskomeziříčské nemocnice MUDr. Karel Šimoník.

Stejně tak může být kýla i bez obtěžujících příznaků - takzvaná asymptomatická. „Jedná se ovšem o onemocnění s vývojem, to znamená, že se kýla časem zvětšuje a může se uskřinout, což je život ohrožující stav. Proto by měla být řešena v časných stádiích,“ varuje lékař.

Vyléčit kýly dnes lze jen pomoci operačního zákroku. Buď klasicky, tedy otevřeně s řezem na kůži, nebo laparoskopicky, což je modernější miniinvazivní metoda, kterou dlouhodobě operují také lékaři valaškomeziříčské nemocnice. Teď však přišli s novinkou, která výrazně snižuje riziko pooperačních komplikací a přináší tak i rychlejší rekonvalescenci. Metoda spočívá v užití speciálně tvarované síťky, která se v těle sama uchytí.

Laparoskopická operace probíhá v celkové anestezii ze tří krátkých řezů. Chirurgové zavedou optiku a pracovní kanály do dutiny břišní. Nástroji odklopí pobřišnici, uvolní kýlní vak a pak už jen do vypreparovaného prostoru umístí speciální síťku, která se v těle sama uchytí.

„Operace končí vytažením portů a zašitím kožních ranek. Implantovaná síťka má za úkol navodit tvorbu vazivové tkáně, která defekt zacelí a zpevní. Ve výsledku mají tedy pacienti celkem tři malé ranky a kosmeticky příznivé jizvičky v podbřišku a v ideálním případě odcházejí první pooperační den domů, aby se do čtrnácti dnů rekonvalescence opět zapojili do svých běžných denních aktivit,“ popisuje samotný zákrok MUDr. Šimoník s tím, že celá operace trvá od 45 do 90 minut. 

Výhody laparoskopického zákroku jsou podle lékařů neoddiskutovatelné. „Pomineme-li vizuálně přijatelnější jizvy, mají pacienti menší bolesti v pooperačním průběhu než v případě klasické operace. Miniinvazivní přístup navíc také umožňuje rychlejší rekonvalescenci a rehabilitaci a snižuje riziko recidiv a pooperačních komplikací,“ jmenuje jednotlivé výhody lékař. 

Nová metoda skýtá výhody i pro lékaře. Během miniinvazivního zákroku si mohou prohlédnout celou břišní dutinu a odhalit případná jiná onemocnění. Kromě toho dokážou díky laparoskopii vyřešit oboustrannou kýlu jednou operací.

Přestože je technika provedení laparoskopické implantace síťky náročnější na vybavení a zručnost chirurga, celosvětově je laparoskopická operace kýly jednou z nejčastějších operací. V USA se provádí téměř milion operací ročně, v České republice je to za rok kolem 15 000 operací.

Reklama

Výběr článků

Načítám