Hlavní obsah

Chceme udělat dobrou operetu, srozumitelnou všem generacím diváků, říká Lumír Olšovský

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním divadle moravskoslezském nehostuje poprvé. Už předtím tady úspěšný muzikálový herec a režisér Lumír Olšovský režíroval Divotvorný klobouk, teď tady coby režisér připravuje Čardášovou princeznu, která má premiéru v Divadle Jiřího Myrona ve čtvrtek 17. ledna.

Foto: David Velčovský

Režisér Lumír Olšovský těsně před premiérou operety Čardášová princezna.

Článek

Jak jste jako režisér pojal operetu Čardášová princezna? Bude se v něčem lišit od toho, co jste viděl a znal?

Úplně stačilo pokusit se dát Čardášové princezně, co její jest. Je to velká klasická opereta se silným příběhem, třebaže se leckomu může zdát banální se v dobách makroekonomických změn a politických machinací zabývat kvalitou a silou lásky. V tomto Kálmánově mistrovském titulu je láska navíc konfrontována s mocí systému, tradic a starých pořádků. Nechci srovnávat, co jsem viděl a znal. Jenom s celým inscenačním týmem chceme udělat dobrou operetu, srozumitelnou všem generacím diváků.

V Ostravě režírujete podruhé. Chtěl byste i potřetí? A pokud ano, tak který titul - ať už operetní, muzikálový či činoherní - byste rád režíroval? Existuje titul, na který se vyloženě těšíte?

V tak úžasné tvůrčí atmosféře, kterou mi šéfka souboru opereta/muzikál Gabriela Petráková v Ostravě vytváří, je možné se těšit na jakýkoli titul. Třetí režírování se dokonce kvapem blíží. Pár dní po premiéře operety se vrhneme na muzikál. Jmenuje se Fantom Londýna, jde o poměrně napjatě očekávaný autorský projekt a troufám si tvrdit, že právem. Premiéra bude 16. května a už teď je o vstupenky velký zájem.

Mám pocit, že toho děláte strašně moc, nebo se jen pletu? Zpíváte, hrajete, režírujete… Kde berete tu sílu a energii?

To se opravdu pletete. Kdybych nebyl takový lenoch, mohl bych toho zvládnout mnohem víc! Znám lidi, kteří nemají tolik volných večerů jako já, kteří se třeba mnohem víc vzdělávají, nebo se jinak snaží zdokonalovat… Ještě se mám hodně co učit, mám hodně co dohánět. A kde beru energii? Já funguju na dobré zprávy. A na pochvaly. Po vysilující zkoušce nebo představení mě stačí pochválit a lítám zase jak čamrda.

V Ostravě jste vystudoval konzervatoř, znamená to tedy, že tu máte přátele, kamarády?

Už je to dvaadvacet let. Mám tu známé domy, ulice, trolejbusové zastávky, příběhy, kterými kdekoho obtěžuju. S lidmi je to horší. Jen málo mých spolužáků ze školy zůstalo někde poblíž. Ale v souborech NDM je taková spousta příjemných lidí, že jsem okamžitě našel další přátele a kamarády. Znáte přece Ostravu, je těžké se nezamilovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám