Hlavní obsah

Charlie Blažek doprovází "popíky", ale rád si zahraje i jazz

Novinky, Robert Rohál

Na koncertech stojí kytarista Charlie Blažek za zády Heleny Vondráčkové. Jeho kapela Charlie band zpěvačku právě doprovází na probíhajícím turné Helena tour 65.

Foto: Archiv Charlieho Blažka

Charlie Blažek s Karlem Gottem v nahrávacím studiu.

Článek

Strakonický rodák a v Praze domestikovaný Charlie Blažek má za sebou stovky koncertů a účast na více než 250 hudebních albech, na nichž se podílel jako kytarista, skladatel, aranžér, hudební režisér a producent. Přitom z „popíků“ nespolupracuje jen s Helenou Vondráčkovou, ale také třeba s Martinem Maxou, Karlem Gottem, Petrou Janů nebo Petrem Kolářem, a to je ještě členem skupiny Golem a dalších formací.

"Máme jako kapela dobrou partu a Helena je a vždycky byla „holka do deště“, takže se nebojíme ani dlouhých přejezdů ani ponorkové nemoci. Navíc se většinou po práci v nahrávacích studiích těšíme mezi lidi. Helenu jsem osobně poznal na konci osmdesátých let na koncertech s tehdejším Tanečním a jazzovým orchestrem československého rozhlasu, kde jsem hrál jako novic - a Helena tam pravidelně hostovala. V devadesátých letech jsme pravidelně vystupovali s orchestrem Golem. Spoustu času jsme strávili v nahrávacích studiích při vzniku posledních alb v belgických studiích. Známe se dlouho a vycházíme spolu bezvadně," říká Charlie Blažek, jehož kapelu ještě tvoří baskytarista Vladimír Kliment, bubeník Josef Cigánek, klávesista Vítek Pospíšil a dvě vokalistky Lenka Kopecká a Zuzana Ďurdinová.

Vyhledávaný kytarista, hudební režisér, aranžér, skladatel a producent Zdeněk Charlie Blažek se narodil ve Strakonicích v roce 1963. Poté, co absolvoval plzeňskou státní konzervatoř, byl v letech 1989 – 1994 členem Tanečního orchestru Československého rozhlasu a Jazzového orchestru Československého rozhlasu. Jako studiový kytarista, aranžér, producent či hudební režisér se podílel na více než 250 albech z oblasti popu, jazzu, muzikálu i vážné hudby.

Nejvíc je však vidět na scéně populární hudby, kde spolupracuje s několika interprety. Třeba s Karlem Gottem oslavili jako doprovodná kapela jeho sedmdesáté narozeniny v O2 aréně na velkolepém koncertu. S Petrem Kolářem či Martinem Maxou jde zase o spolupráci na základech dlouholetého kamarádství.

"Potkáváme se samozřejmě i mimo jeviště a nahrávací studia a většinou to stojí za to," tvrdí Charlie Blažek, kterého kromě popu baví jazzová muzika. "Pravidelné hraní v jazzových klubech je pro muzikanta mého ražení stejně důležité jako vzduch pro lidský organismus. Bez něj odumírá," dodal Charlie Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám