Hlavní obsah

Čeština je v pohraničí oblíbeným cizím jazykem

Novinky, Zuzana Halušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český jazyk nepatří sice mezi jazyky světové a těžko může konkurovat angličtině, němčině, francouzštině či španělštině, ovšem v pohraničí jsou jeho vyhlídky mnohem nadějnější.

Foto: Zuzana Halušková

Žáci 9. třídy německé základní školy v Markersbachu při návštěvě Pražského hradu.

Článek

Německé děti se učí česky od první třídy, mezi českou a německou stranou panuje čilý kontakt. Češi jezdí do Německa za výhodnou nabídkou automobilů, motocyklů, elektroniky a hudebních nástrojů, Němce zase láká do Čech levné oblečení a cenově mnohem výhodnější restaurace. Znalost němčiny už však v Čechách není takovou samozřejmostí.

Bývalé východní Německo má sice pořád o něco vyšší životní úroveň, nikoli ale tak velkou, aby bylo vždy určující stranou v obchodním světě. To vše vedlo k tomu, že se obyvatelé pohraničních německých oblastí začali o český jazyk zajímat. Kurzy češtiny se tak otevírají jak pro byznysmeny, kteří se bez češtiny v práci neobejdou, tak pro studenty od 20 do 60 let s prostým zájmem o jazyk.

Nejedná se ovšem jen o dospělé. Dokonce i některé základní a střední školy nabízejí češtinu jako jeden z vyučovaných cizích jazyků. Naprostou raritou je pak základní škola v městečku Markersbach na německé straně Krušných hor, kde se děti s češtinou setkávají již v první třídě - tedy ještě dříve než s angličtinou.

A naše mateřština je pak jako povinný předmět doprovází až do desáté třídy, ve které se skládají závěrečné zkoušky z němčiny, angličtiny, matematiky a - češtiny. A jak se dětem čeština líbí?

"Máme češtinu jednou týdně. Moc mě baví, protože pořád hrajeme hry a hodně se u toho nasmějeme - česká slova jsou legrační," říká devítiletá Elisa. 

"Čeština mi přijde docela těžká, ale s rodiči jezdíme do Čech každé prázdniny a jsem rád, když něčemu alespoň trochu rozumím," říká čtrnáctiletý Tom. A jeho spolužák Arthur dodává: "V Čechách mají dobré pivo."

Čeština jako cizí jazyk je obor poměrně nový, čeští lektoři jsou však v cizích zemích vítáni a zájem o náš jazyk neustále stoupá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám