Hlavní obsah

Čeští a bavorští žáci i učitelé z osmi škol si vyměňovali zkušenosti o životním stylu

Novinky, Alena Lochmannová

Nejen opětovné setkání žáků zapojených škol, ale i platformu pro výměnu zkušeností mezi učiteli a pořadateli česko-německých projektů nabídlo dvoudenní evaluační setkání, pořádané v rámci projektu Život? Otázka stylu v Klášteře Teplá ve dnech 27. - 28. března.

Foto: Mirka Reifová

Třicet mladých Čechů a Němců představovalo velvyslance svých tříd, které se v uplynulých měsících zúčastnily semináře o zdravém životním stylu.

Článek

Třicet mladých Čechů a Němců představovalo velvyslance svých tříd, které se v uplynulých měsících zúčastnily týdenního semináře, kde se řešily otázku zdravého životního stylu. V Teplé se tak sešli žáci z Českých Budějovic, Sušice, Strakonic, Blovic, Chamu, Neustadt a. d. Waldnaab, Bad Kötzting a Schwandorfu.

Zatímco si vzájemně ukazovali výsledky společné práce a připravovali večerní prezentaci, věnovali se jejich učitelé výměně zkušeností se vzdělávacími a mediálními projekty. Od přítomných referentů se dozvěděli podrobnosti k aktivitám Informačního centra bezpečnosti potravin, možnostem čerpání dotací na projekty česko-bavorské spolupráce a konkrétním tipům na přípravu obsahu mediálního projektu.

Olaf Deutsch z Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR seznámil přítomné se stránkami www.viscojis.cz, poskytujícími informace o potravinách, výživových a hygienických doporučeních a možných rizicích z konzumace potravin. Součástí portálu je také výukový program pro střední školy, který ve formě e-kurzu mohou školy bezplatně využívat.

V závěru prvního dne žáci předvedli publiku výsledky spolupráce z uskutečněných seminářů na pět daných témat spojených s životním stylem. „Naše skupinka zpracovávala téma Voda. Srovnávali jsme spotřebu vody v různých částech planety, snažili se zjistit, kde a proč se vodou plýtvá. V powerpointové prezentaci jsme ukázali i původ vody a to, jak je pro život na Zemi nezbytná,” uvedla Zuzana Hudecová z Blovic.

Práci žáků zhodnotila vedoucí projektu Magdalena Hrubá ze spolku Knoflík: „Všech pět prezentací bylo perfektně připravených. Dohodnout se v česko-německé skupince účastníků různého věku na společném výsledku a pak s ním předstoupit před publikum není jednoduché, ale i to je součástí toho, co se mají účastníci projektu naučit.”

Její slova doplňuje předseda bavorské organizace EUREGIO Bayerischer Wald-Böhmerwald-Unterer Inn Kaspar Sammer: „Výměna mladých lidí je pro přeshraniční spolupráci klíčová. Čím častěji se budou mladí lidé osobně setkávat a mluvit spolu, navazovat vztahy a poznávat se, tím víc porozumění mezi oběma zeměmi vznikne. Přátelství a osobní vazby přetrvají, i když se politická situace mění. A ani dnes není svobodná Evropa bez hranic samozřejmostí, tím důležitější je přicházet se společnými projekty a mluvit spolu,” podotkl Kaspar Sammer.

Druhý den pracovního setkání byl pak věnovaný ukázce jazykové animace, která se hodí nejen pro výuku základních slovíček a užitečných frází v češtině a němčině, ale i pro seznamování účastníků a odbourávání bariér. Program setkání učitelů završila diskuze o přínosech a představách budoucí spolupráce zapojených škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám