Hlavní obsah

Cesta na vrch Pišťák vede na vyhlídková místa i do hlubin historie

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pišťák je vrcholek nad Řevnicemi a zároveň místo bývalého hradiště z mladší až pozdní doby bronzové. Je to zvláštní místo s velkou historickou minulostí zapsané jako národní kulturní nemovitá památka od roku 1958. Na toto místo se dnes vydáme, abychom se zde setkali s dávnou historií naší země.

Foto: Jiří Cysař

Hradiště Pišťák - historické valy

Článek

Od nádraží stoupáme městem Řevnice až k rozcestí Pod Řevnickým lesem, dříve U tří modrých, odtud pokračujeme po žluté trase směr rozcestí Pod Jezírkem. Jelikož hradiště se nalézá mimo značené turistické cesty, musíme odbočit z uvedené trasy a vystoupat na vyvýšené místo, kde se nalézá Hradiště Pišťák.

Od žluté značené trasy odbočíme asi po dvou kilometrech a stoupáme do svahu. Nejdříve mírně a pak stále prudčeji až dojdeme na vrcholek ve výšce 450 m. n. m - v mladší době bronzové zde bylo hradiště Pišťák. Poté po hřebeni dojdeme na modrou značku a jdeme k rozcestí Pod Jezírkem a odtud se vracíme po žluté zpět do Řevnic.

Nad námi se tyčí Pišťák, který při západu slunce je ozářen a svítí na celé údolí Moklického potoka. Nyní nám zbývají tři kilometry do cíle okružního výletu do dávné historie naší země. Ještě nás cestou překvapí prázdná malá přehrada na Moklickém potoku s turistickým posezením. A pak už jen dolů do Řevnic. Celková délka trasy je zhruba 12 kilometrů většinou po udržovaných turistických cestách.

Pišťák

Jižně od Řevnic vybíhá z masivu Babky ostrožna zvaná Pišťák. A na ní se nachází hradiště z mladší až pozdní doby bronzové. Ostrožna je z jihu, západu a severu ohraničena strmými srázy nad údolím Moklického potoka. Převýšení nad potokem činí až 100 metrů a v samém cípu hradiště k potoku prudce klesá skalnatá opyš. Jediná přístupná strana je severovýchodní až východní, kde terén vytváří mělké sedlo.

Opyš je geomorfologický útvar, který má obvykle charakter úzkého hřbetu a ostrožna je terénní útvar jazykovitě protáhlého tvaru, který je z obou bočních stran ohraničený příkrými svahy.

Lokalita byla osídlena i v jiných obdobích, nálezy keramiky lze řadit i do pozdní doby kamenné a raného středověku. Místo je na velmi dobrém strategickém vrchu a to i z dnešního pohledu. Široký výhled do krajiny přímo vybízí vybudovat zde například hrad. Dnes již jen odborník pozná, kde byly části opevnění bývalého hradiště.

Jelikož je zde hustá vegetace listnatých stromů, je v letních a jarních měsících výhled značně omezený - proto mírná zima poskytuje dostatek možností výhledů do krajiny a to až na vzdálenou Prahu i Beroun.

A proč Pišťák má tak zvláštní název? Je možné, že jej dostal podle hvizdu káňat a jiných opeřených dravců. Stejně jako nedaleko vzdálený Hvíždinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám