Hlavní obsah

Cesta ke hradu v Dobronicích u Bechyně je od léta uzavřena

Novinky, Miroslav Junek

Zastupitelstvo obce v Dobronicích u Bechyně nechalo uzavřít turisticky značenou stezku vedoucí k dominantě obce, zřícenině hradu v malebné krajině nad řekou Lužnicí.

Foto: Miroslav Junek

Dominanta obce Dobronice u Bechyně, zřícenina hradu.

Článek

Návštěvníci obce Dobronice u Bechyně budou muset zřejmě na pár let oželet návštěvu dominanty této obce, kterou je zřícenina hradu.

V letošním roce se část obvodového zdiva hradu ve směru k údolí řeky Lužnice zřítila na stavby lemující břeh řeky. Celá tato událost se obešla bez následků na zdraví, avšak nikoli na majetku.

Zastupitelstvo obce na svém jednání dne 29. června 2010 proto rozhodlo o uzavření turisticky značené cesty od řeky do horní části obce, která je v jejím vlastnictví, a to bez veřejného projednání. Tento postup vyvolal u místních obyvatel rozporuplné pocity - domnívají se, že uzavřením cesty někteří radní vyšli vstříc soukromému vlastníku hradu, kterým je Panství Bechyně.

Zvolený postup totiž neřeší opravu objektu a bezpečí v jeho okolí. Ke zřícenině se návštěvníci dál dostávají nebezpečnými stezkami, které na hrad vedou z různých stran, a nemovitosti v podhradí uzavřená cesta rovněž neochrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám