Hlavní obsah

Cesta do pravěku byla před čtyřiceti lety inspirací pro vznik dinoparku v Kleinwelce

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dějiny Suarierparku (dinoparku) v Kleinwelce u Budyšína jsou bezprostředně spojeny se vznikem dinosauří zahrady v Grosswelce budované od roku 1978 místním sochařem Franzem Grussem. Inspirací mu byl český film Karla Zemana Cesta do pravěku a ilustrace Zdeňka Buriana, které ho doslova očarovaly.

Foto: Jana Vančatová

Největší modely parku: 15 m vysoký brachiosaurus a diplodocus se nedají při procházce prehistorickým parkem přehlédnout

Článek

Gruss nejdříve modeloval prehistorické ještěry pro pobavení svých dětí, velký ohlas i jeho vlastní nadšení ho podpořilo v další tvorbě, však již na vědeckém základě. Začaly přibývat i sochy pralidí-australopitéků, neandrtálců a výjevy z jejich každodenního života.

Tento základ naučně zábavného parku vznikl již 25 let před natočením slavného Spielbergova filmu Jurský park (1993), dávno před tím, než celý svět zaplavila vlna „dinománie“. Jeho předností je jeho ohromná rozloha, splynutí plastik s okolím a především počet modelů.

Franz Gruss se svému koníčku věnoval s velkou vehemencí, jeho zahrada lákala návštěvníky jako magnet. V roce 1981 se dohodl s vedením sousední obce Kleinwelka o propojení své zahrady se sousedícím lesním pozemkem, tím bylo  vytvořeno jádro dnešního velkého pravěkého parku.

Od té doby F. Gruss zhotovoval další modely již pod odborným vedením G. Böhmeho, paleontologa z Berlína. Původní plastiky vznikaly nanesením několika betonových vrstev na drátěnou kostru.

Protože doplňování modelů probíhá soustavně, plastiky se zdokonalují a odrážejí nejprogresivnější možné metody jejich výroby. V prehistorickém parku naleznete více než dvě stě modelů dinosaurů v životní velikosti, dalších čtyři sta menších je v původní prehistorické zahradě. Od otevření parku jeho branami prošlo více než šest miliónů návštěvníků; ročně více než 200000, tato čísla jen potvrzují, že zájem o dinosaury a paleontologii nepolevuje.

Celý areál je koncipován jako naučně zábavný, neustále své návštěvníky překvapuje novými expozicemi. Navštívíte říši gigantů, kde se setkáte s největšími býložravými i masožravými ještěry moře, vzduchu i souše; v nejnovější části je instalováno dinokino, můžete zhlédnout velmi věrohodné ztvárněné filmy o životě ještěrů.

Zopakujete si jednotlivé etapy vývoje země i všech živočichů; ti nejmenší si mohou zahrát na archeology při vykopávkách či si sami vymodelovat podle předlohy dinosaura. Starší si mohou zopakovat dějiny vývoje člověka v původní pravěké zahradě.

K nejnovějším částem patří „zapomenutý svět“ inspirovaný Jurským parkem. Iluze, že za betonovými zdmi s elektrickými ohradníky se skutečně prohánějí živí tvorové, je dokonalá. Když se uprostřed této ohrady plné různých zvuků za vámi ozve nečekaný dusot a funění, neubráníte se leknutí a snaze vzít nohy na ramena.

Máte-li ještě po všech tyranosaurech, brachiosaurech a stegosaurech aj. dost sil, zastavte se v kosmické stanici, kde se můžete stát účastníky velkého třesku nebo se vydat na cestu do nitra země. Zároveň se můžete i občerstvit, vaše ratolesti se vydovádět na klouzačkách, lanových stezkách, galaktickém nebi plném vodotrysků a řadě dalších atrakcí. Čas ubíhá velmi rychle, často zde rodiny tráví celý den.

Otevřeno je od 1. . do 31. 10. ( 9 - 18, o prázdninách 9 - 19). Rodinná vstupenka je 35 euro, parkování zdarma. Park se nachází kousek od dálnice A4 spojující Görlitz (Zhořelec) a Drážďany, sjezd Kleinwelka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám