Hlavní obsah

Českým krasem od místa pradávného mordu až do úchvatného kaňonu

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český kras, snadno dostupný z Prahy a pro berounské doslova za humny, nabízí spoustu přírodních scenérií i míst s až pravěkou historií. Ani se nedá vše stihnout při jednodenním výletu, tak v nástinu zde je možno se seznámit alespoň s třemi sobě blízkými lokalitami v okolí Karlštejna.

Foto: Petr Hejna

lom Velká Amerika

Článek

V místech bývalého slovanské hradiště Tetín, svázaného s pověstí o třech dcerách Krokových i kněžnou Ludmilou, stále stojí skromné zbytky raně středověkého hradu, sídla královského lovčího, poničeného již za husitských válek.

Kněžna Ludmila, babička Václavova, byla na příkaz sokyně o moc Drahomírou na knížecím dřevěném dvorci zavražděna 15. září roku 921. Vraždu jejím vlastním šálem údajně spáchali Tunna a Gommon - alespoň tak praví legenda.

Prokazatelné však je, že Tetín patří k nejstarším místům naší vlasti a jedním z prvních sídel křesťanů na našem území. V obci se nachází muzeum a tři kostely – sv. Ludmily, sv. Kateřiny a sv. Jana Nepomuckého. Genius loci místa je silný, a panoramatický výhled na Berounku od západu k východu je nezapomenutelný.

Na protilehlé straně řeky není daleko do vesnice sv. Jan pod Skalou, místo je snadno dosažitelné na kole i pěšky z vlakových zastávek Beroun nebo Srbsko. Atraktivnost obce je dána jak umístěním na potoce Loděnice (též Kačák zvaný), tak klášterem s poustevnickou jeskyní a dominantní, ostře s převýšením 210 metrů se nad klášterem vypínající skalou.

Právě odtud, z vyhlídky u dřevěného kříže na vrcholu, je úchvatný pohled na objekt a obec, obklopenou skalními útvary krasu. Kříž podle pověsti dostal poustevník Ivan od zjevivšího se sv. Jana Křtitele v místech, kde stojí kaple Povýšení svatého Kříže, na kterou narazíte při cestě k vrcholu od kláštera. Méně náročná cesta vede po hřebenu od skanzenu těžby vápence Solvayovy lomy.

Nejzásadnější legenda se váže k poustevníkovi sv. Ivanovi, který se zde měl usadit někdy v polovině 9. století. Tento první český křesťanský poustevník zde měl asketicky žít a být i pochován v jeskyni, u níž dodnes vyvěrá pod jejím oknem pramen pitné vody, které jsou připisovány léčebné účinky. Vstup do přirozené travertinové jeskyně je skrze raně barokní kostel Narození sv. Jana Křtitele, kde jsou v náhrobku uloženy i ostatky sv. Ivana. Podloženost legendy dokazuje analýza kosterních pozůstatků z jeskyně – vše naznačuje, že tato tisíc let stará kostra patřila robustnímu muži, žijícímu dlouho ve vlhku a jsoucím na vegetariánské stravě.

Budovy kláštera jsou z let 1653 –1661, v období 1726-1731 se předpokládá přestavba části objektu samotným K. Dienzenhoferem. Roku 1785 byl klášter zrušen, aby dále byl používán coby zámek. Ve své barvité funkčnosti s kráčejícím časem sloužil jako  škola, věznice, školicí centrum pro příslušníky StB, archiv ministerstva vnitra až po současné využití jako Svatojánská kolej, Vyšší odborná škola pedagogická a ekologické centrum Kavyl (pojmenované podle trávy, nesoucí jméno poustevníkovo kavyl Ivanův, lidově vousy sv. Ivana).

Fascinující jsou pohledy do zatopených lomů u Mořiny. Známý český Grand Canyon Velká Amerika (dostupný příměstskou dopravou z Prahy), přilehlý lom Mexiko s památníkem politických vězňů i o 2 km vzdálenější Malá Amerika jsou oblíbeným výletním cílem dlouhá desetiletí nejen mezi trampy.

Reklama

Výběr článků

Načítám